Početna Hrvatska Sinj ulazi u svoje najsvečanije dane: Alka u posebnim okolnostima, otkrivamo detalje...

Sinj ulazi u svoje najsvečanije dane: Alka u posebnim okolnostima, otkrivamo detalje svečanosti

647
UDIO

Sinj ulazi u svoje najsvečanije dane. Natjecanjem za pobjednika 305. Bare kreće kolorit povijesti i spomen na tradiciju te pobjedu nad Turcima izvojevanu uz zagovor Gospe Sinjske iz 1715. godine. U stoljetnoj povijesti rijetke su godine koje će ovako ostati upamćene jer je koronavirus bio ‘početak i završetak’ cijele organizacije Sinjske Alke.

Karte za Baru i Čoju su javnosti dostupne bile tek dan prije samog natjecanja. U rekordnom roku ‘razgrabilo se’ oko 1400 mjesta koliko će znatiželjnika biti na Alkarskom trkalištu. Na ulazu će se svima mjeriti temperatura i dezinficirati ruke, a preporučuje se i nošenje zaštitnih maski. Prilikom ulaska svi će morati ostaviti i svoje osobne podatke.

Osim redarske službe za red na Trkalištu i oko njega brinut će se i gradski Civilni stožer, HGSS, vatrogasci i volonteri Crvenog križa.

Cijelo natjecanje će imati izvorni izgled, kao i svake godine, a popratne stvari imat će poseban režim. U Svečanoj loži koja bi inače ‘vrvila’ od dužnosnika i političara ove će godine sjediti tek tridesetak uzvanika, a reduciran je i broj članova Gradske glazbe Sinj koja će na Trkalištu imati i više mjesta nego inače.

Dan Alke izgledat će ovako. Prijem kod alaj-čauša, za razliku od prošlih godina, svest će se na tek nekoliko minuta osvježenja za članove povorke. Vojvodin prijem u Alkarskim dvorima bit će tek s državnim vrhom i povorkom, a zbog krizne situacije neće biti ni večere u čast slavodobitnika.

Ugostiteljski objekti bez ograničenja

Ništa se ne propušta slučaju pa su tako, odlukom Civilnog stožera, odgođena kulturna događanja iza alkarskih svečanosti. Neće biti tradicionalnog Sajma sela, bolje vrijeme čeka i Večer viteštva i folklora, a na trgu Franje Tuđmana neće zapjevati ni Četiri tenora u čast slavodobitnika.

Stožer je ipak stavio veliko povjerenje na ugostitelje kojima se neće ograničavati radno vrijeme. Preporuka je da se rad ugostiteljskih objekata svede na otvoreni prostor, bez organizacije masovnih događanja ili koncerata.

izvor: dalmacijanews.hr