Početna Hrvatska HAK upozorava: Zimski uvjeti su na većini cesta, pazite na ledenu kišu...

HAK upozorava: Zimski uvjeti su na većini cesta, pazite na ledenu kišu i poledicu

160
UDIO

POLEDICA, ledena kiša i zimski uvjeti su na većini cesta u unutrašnjosti, osobito u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog aktualnih zabrana koje uključuju autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Bosiljevo II i Maslenica te A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II, trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju, Istri i Dalmaciji te obrnuto.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama: Like, dijela Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, Gorskom kotaru i Hrvatsko primorju.

Zbog jakog vjetra na dionicama Jadranske magistrale (DC-8) Bakar-Novi Vinodolski zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC-58107) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza do 15. prosinca 2020.

Putnici koji dolaze iz “zelenih područja EU” ne trebaju PCR test niti trebaju ispunjavati dodatne uvjete za ulazak u RH.

Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na covid testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza. Izuzetak su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice u RH, osim nekih iznimki koje uključuju negativan PCR test.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Od 1. rujna otvorena su samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Leteneye.

U prekidu su: trajektne linije: Drvenik-Sućuraj, Makarska-Sumartin, katamaranske linije: Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split; brodske linije: Korčula-Orebić, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ i Mali Lošinj-Unije-Susak.