Početna Svijet Povratak turista: dugotrajna ograničenja uskoro bi mogla za posljedicu imati pravi putnički...

Povratak turista: dugotrajna ograničenja uskoro bi mogla za posljedicu imati pravi putnički bum. Amerikanci su spremni za desant na Europu!

457
UDIO

Dugotrajna ograničenja putovanja širom svijeta uskoro bi mogla za posljedicu imati pravi putnički bum, objavio je CNN pozivajući se, među ostalim, na riječi Petra Kerna, izvršnog direktora Expedije, američke online platforme za trgovinu putničkim uslugama.

O odmoru, naravno, ponajprije razmišljaju svi oni koji su primili neko od cjepiva protiv koronavirusa, a ono što ih najviše zanima jest kako što brže i sa što manje komplikacija stići do izabranog odredišta.

Brojni Amerikanci su u niskom startu, ukazuju na to podaci o sve većem broju rezervacija za neke od traženih destinacija na domaćem terenu, a kako rate broj cijepljenih, procjenjuje se da će ubrzo početi planirati i putovanja u Europu.

Povratak turističke industrije u “normalno” stanje još uvijek je daleko zbog nedostatka poslovnih putovanja i kontinuiranog zatvaranja mnogih međunarodnih granica, a prekooceanski centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje pozivaju Amerikance – čak i one cijepljene – da ne putuju. Ipak, sve veća potražnja za aviokartama i smještajem u hotelskim lancima ili onim rezerviranim preko Airbnba upućuje na povećan interes putnika.

ISPRIKA ANGELE MERKEL

“Čim se ljudi cijepe, uskaču u avione kako bi posjetili bližnje koje nisu vidjeli godinu dana”, primijetio je Robin Hayes, izvršni direktor niskotarifne američke zrakoplovne tvrtke JetBlue. I u Airbnbu, popularnoj online platformi za iznajmljivanje smještaja, posljednjih su nekoliko tjedana zamijetili primjetan porast pretraživanja lokacija za odmor. Airovi korisnici najčešće traže “toplije krajeve, male gradove s plažama i one u blizini nacionalnih parkova”.

Istodobno je, u moru novih restrikcija u europskim državama, njemačko ministarstvo zdravstva obznanilo kako će svi putnici koji avionom doputuju iz inozemstva od nedjelje morati imati negativan rezultat testa na koronavirus ne stariji od 48 sati, te ga pokazati prije ulaska u avion. Ako odbiju testiranje, neće moći otputovati u Njemačku. Ova će mjera trajati do 12. svibnja, a donesena je neposredno nakon što se njemačka kancelarka Angela Merkel ispričala zbog povlačenja odluke o uvođenju potpunog zatvaranja tijekom uskrsnih praznika. Do sada se potvrda o negativnom rezultatu testa zahtijevala samo od putnika koji su, prema njemačkim procjenama, dolazili iz rizičnih područja, a sada je obveza testiranja proširena na sve avioputnike iz inozemstva. Nova mjera ne obuhvaća putnike koji u Njemačku ulaze automobilom ili drugim prijevoznim sredstvom, za što postoje različiti propisi, ovisno o stopi zaraženosti u zemlji iz koje dolaze.

Usprkos žestokim pripremama za turističku sezonu, ni Grčkoj ne ide naruku situacija s koronavirusom – njegovo širenje ne jenjava, čak štoviše, zbog velikog broja novozaraženih zemlja je okarakterizirana kao visokorizično područje. Zato za sve putnike, koji će ući u Grčku do 5. travnja, vrijedi mjera obvezne sedmodnevne karantene. Za njezino nepoštovanje predviđena je i kazna u iznosu od 500 eura.

CIJENE PCR TESTOVA

Dok se potencijalno zanimljive, popularne destinacije za odmor štite od širenja zaraze strožim mjerama, one trenutačno najotvorenije uvelike privlače interes putnika. Osobito su im zanimljive zemlje poput Turske, Egipta ili Tanzanije (Zanzibar), jer su jasni uvjeti putovanja, a prihvatljive su i cijene testova. U Turskoj košta 30 eura, a najavljeno je kako bi PCR test za ulazak u tu zemlju mogao biti i ukinut 15. travnja. I Egipat razmatra opciju ukidanja PCR testiranja, koje je sada moguće obaviti na aerodromu, a u iščekivanju njegovih rezultata biti u karanteni na račun hotela. Neke tamošnje agencije već su najavile kako će turistima na ljeto pokrivati troškove testiranja ako ono u međuvremenu ne bude ukinuto.

izvor: slobodnadalmacija.hr