Početna Kaštela Oživljava li nesuđena šoping-zona u Kaštelima? Slovenci traže kupca za 73 tisuće...

Oživljava li nesuđena šoping-zona u Kaštelima? Slovenci traže kupca za 73 tisuće kvadrata u Sućurcu, prodavatelj nije Hrvatima poznat po dobrom

1417
UDIO

Među nekoliko stotina oglasa o prodaji zemljišta u Kaštelima, po neuobičajeno velikoj površini, od čak 72.927 kvadrata, izdvaja se ono u Kaštel Sućurcu.

Hoće li se izdvojiti i po cijeni, teško je predvidjeti jer početna nije istaknuta, doznat će se na upit, a realizirana će biti po – dogovoru.

Tako, naime, stoji u javnom pozivu za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju nekretnine, u kojemu je tvrtka “Ream” iz Zagreba u ime i za račun vlasnika zemljišta, zaključno s jučerašnjim danom, pozvala zainteresirane stranke na dostavu obvezujućih ponuda za kupnju. Ovo “obvezujuća” podrazumijeva da će potencijalni kupac za potvrdu ozbiljnosti ponude uplatiti novčani polog. Prodaja se, dodajmo, obavlja po principu “viđeno kupljeno”.

Vlasnik zemljišta formiranog iz niza katastarskih čestica u dvije parcele, razdvojene uskom trećom u vlasništvu Grada Kaštela, jest tvrtka “Pro-Rem” u likvidaciji iz Ljubljane.

Poveznica tih dviju tvrtki je pak Nova ljubljanska banka (NLB), budući da je riječ o njezinim sestrinskim poduzećima. Nova ljubljanska banka bila je, naime, osnivač tvrtke “Ream”, dok “Pro-Rem” pripada NLB skupini.

Parcele ponuđene na prodaju smještene su u zoni pretežito poslovne K-namjene, kako stoji u GUP-u Kaštela. Orijentacije radi, nalaze se uz Jadransku magistralu u blizini prodajnog centra “Metro”. Sućuranima je to područje poznato i po toponimima kao što su Umčine, Miljevčić, Bioca…

Poslovna K-namjena, prema kaštelanskom GUP-u, znači da se na ovom zemljištu mogu graditi poslovni prostori u koje spadaju trgovački prostori, gradske robne kuće i trgovački centri, te poslovni uredski, uslužni i slični sadržaji. Na ovim površinama mogu se graditi i ugostiteljske i građevine za zabavu, javne garaže, sportske površine, građevine javne i društvene namjene, napisano je u GUP-u.

Zona namjene nije zapravo novina zna li se da je još 2008. godine u Kaštel Sućurcu bila planirana gradnja velikog trgovačkog centra “Merkur”. U tom razdoblju, najviše između 2006. i 2008. godine, su, prema pisanju Portala grada Kaštela, u otkupljivanju i okrupnjavanju zemljišta u Sućurcu sudjelovale tri različite grupacije, odnosno konzalting tvrtke, čija je osnovna djelatnost promet nekretninama.

Ukupno je otkupljeno oko 200 tisuća kvadrata zemljišta. Jedna od tih grupacija trebala je te godine početi ishođenje dozvola za izgradnju “Kaštelanske galerije – Kaštelanskog kupovnog centra”. Opće je poznato da je od svih najava realizirana samo izgradnja objekta “Baumaxa”, koji je uskoro potom “posustao” na tržištu, a u izgrađeni prostor uselio se “Metro”, koji je do tada poslovao u Dugopolju.

Aktualni javni poziv podsjetio je, eto, na ambiciozne planove i činjenicu da pojedine tvrtke raspolažu velikim površinima građevnog zemljišta u Kaštelima. Zanimljivu povijest kupoprodaje imaju i kvadrati ponuđeni na prodaju u ime, kako rekosmo, tvrtke “Pro-Rem” u likvidaciji.

Pokazat ćemo to na primjeru čestice (u naravi vinograda) iz javnosti dostupne dokumentacije. Godine 2007. privatni vlasnici prodali su svoju parcelu tvrtki “K.I.D. ulaganja” iz Zagreba, koja je iste godine uknjižila svoje pravo vlasništva.

Međutim, samo mjesec dana poslije, na temelju kupoprodajnog ugovora, na istu parcelu vlasništvo knjiži tvrtka “Vindobona”, također iz Zagreba, a onda iste godine, ali koji mjesec kasnije, opet na temelju kupoprodajnog ugovora, vlasništvo na istu parcel knjiži tvrtka “Germen” iz Rijeke.

No, suštinska promjena događa se 2008. godine, kad se po osnovi sporazuma o založnom pravu na nekretninama radi osiguranja novčane tražbine u iznosu od 23 milijuna eura, na ovu istu česticu uknjižuje pravo zaloga u korist NLB Leasinga iz Ljubljane. Pet godina poslije slijedi ovrha po rješenju Općinskog suda u Splitu, pa se 2013. pravo vlasništva s tvrtke “Germen” uknjižuje na NLB Leasing za cijelo.

U međuvremenu su i “Vindobona” i “Germen” brisani iz sudskog registra, dok je NLB Leasing 2017. ušao u postupak likvidacije s najavama iz 2019. da se Nova ljubljanska banka vraća u poslovanje s leasingom. U ovom trenutku, a to je potencijalnim kupcima najvažnije, “Pro-Rem” je vlasnik zemljišta “jedan kroz jedan”, te nema tereta, odnosno hipoteka i slično.

Razloge neuspjeha u ostvarenju planiranih investicija, kako nam je rečeno u razgovoru s predstavnikom jedne od tri spomenute grupacije, treba ponajprije tražiti u ekonomskoj krizi s kojom se svijet, pa i Hrvatska, suočio 2008. godine.

Od tada je prošlo puno vremena, planovi (još) nisu aktualizirani, ali jest kupoprodaja zemljišta. A kad govorimo o ponuđenom, treba naglasiti da uz to što se investitorima pružaju mogućnosti ulaganja u različite objekte, ono ima dodatne prednosti, kao što su blizina Splita, Zračne luke Split, željezničke pruge… No, unatoč tomu, nema kupca.

Kako doznajemo od dobrih poznavatelja kaštelanskog tržišta nekretnina, parcela na kojoj je sada knjižen “Pro-Rem”, Nova ljubljanska banka već je pokušala prodati prije nekoliko godina po cijeni od 67 eura po kvadratu i očigledno nije uspjela.

Problem je, prema riječima naših sugovornika, velika površina. Ako je za trgovački centar dovoljno od 25 tisuća do 30 tisuća kvadrata, ostalo bi bilo “višak” koji bi trebalo ponovno prodati – njihov je zaključak.

izvor: slobodnadalmacija.hr