Početna Hrvatska Istraživanje pokazalo: Hrvatske autoškole su najzahtjevnije na svijetu

Istraživanje pokazalo: Hrvatske autoškole su najzahtjevnije na svijetu

403
UDIO

U istraživanju koje je proveo Zutobi, utvrđena je rang lista država s obzirom na težinu odnosno lakoću dobivanja vozačke dozvole.

Rang je utemeljen na osnovu međusobne usporedbe informacija svake pojedine zemlje po pitanju potrebnog broja sati teorije i vožnje autoškola te troškovima ispita, dobi u kojoj osoba uopće smije pristupiti polaganju te svim dodatnim čimbenicima, ispitima i potvrdama.

Hrvatska je na prvom mjestu po zahtjevnosti stjecanja vozačke dozvole s rezultatom 1.96 od 10. Prema dostupnim podatcima, Hrvatska to mjesto zauzima radi visine troškova te strogoće samih ispita. Hrvati u autoškoli provode u prosjeku oko 85 sati, što je i uvjet kako bi uopće mogli pristupiti ispitu, a osim toga moraju priložiti i nekolicinu medicinskih odobrenja. Troškovi za dobivanje vozačke dozvole, s obzirom na sve navedeno, u konačnici iznose okvirno 8000 kuna. Postavimo li to u kontekst prosječnog svjetskog troška po ovom pitanju koji iznosi otprilike 900 kuna, zanimljivo je primijetiti kako Hrvati za isto moraju izdvojiti čak oko 7100 kuna više.

Brazil je na drugom mjestu po težini s rezultatom 3.21 od 10. Ovaj rezultat imaju zbog obaveznih 60 sati škole koji su uvjet za pristupanje ispitu, od kojih je 45 sati posvećeno teoriji, a 15 sati vožnji. Brazilci također, kao i Hrvati, moraju proći više medicinskih pregleda. Ukupni troškovi svih ovih čimbenika iznose u prosjeku oko 1.900 kuna.

Među prvih pet zemalja u kojima je najteže doći do vozačke dozvole svrstavaju se još i Mađarska, Bahrain te Crna Gora.

Što se tiče zemalja na suprotnoj strani spektra, Meksiko je zemlja u kojoj je najlakše naučiti voziti i to s rezultatom od 9.48 od 10. Kako biste sjeli za volan u Meksiku, u velikom dijelu zemlje ne morate proći nikakav praktični ispit da biste dobili dozvolu, već samo teorijski tekst. Da stvar bude još zanimljivija, do 2018. godine nije bilo apsolutno nikakvog testa. Još jedna zanimljivost je i to kako je u Meksiku legalno voziti već s 15 godina, dok u većini ostalih zemalja minimalna dob za legalnu vožnju iznosi 18 godina.

Sljedeći najlakši su: Katar, Latvija, SAD i Kanada.