Početna Kaštela Zinfest – wine and food event po prvi put u Kaštelima

Zinfest – wine and food event po prvi put u Kaštelima

Na festivalu će biti oko dvadesetak sudionika, degustacije raznih jela, predstavljat ćemo vina kroz razne radionice sa našim somelierima. Također, na ovom festivalu želimo prikazati i našu slikovnicu ''Crljenak kaštelanski junak ''.

631
UDIO

Jesen u Kaštelima je u znaku crljenka , te  ove godine Kaštela slave 20 godina od otkrića kako  je kaštelanski crljenak direktni predak zifandela. U to ime od 11.-13. studenog održati će se Zinfest 2021, koji se prvi put održava u Hrvatskoj.

  • Posebno nas veseli što smo uspjeli organizirati ovakvo događanje po prvi put u Europi. Nadamo se da će ova naša fešta imati jedan dobar smjer i dobar put, te da će postati tradicionalna. Očekuje nas jedno gastro druženje, wine and food event, u kojem želimo predstaviti naša crna vina, posebno naš kaštelanski crljenak. Isto tako, želimo predstaviti i našu kaštelansku gastro ponudu, gastro baštinu. Na festivalu će biti oko dvadesetak sudionika, degustacije raznih jela, predstavljat ćemo vina kroz razne radionice sa našim somelierima. Također, na ovom festivalu želimo prikazati i našu slikovnicu ”Crljenak kaštelanski junak ”. Kroz tu slikovnicu smo prikazali kako je crljenak otišao pa se ponovno vratio u svoju domovinu, te smo kroz ta putovanja pokazali i dio povijesti Kaštela. Predstaviti ćemo i film o kaštelanskim vinarima, koji traje oko dvadesetak minuta gdje smo željeli na jednom mjestu prikazati naše vinare i njihovu ljubav prema vinima – kazao je Srećko Radnić iz agencije RERA.

Kako su ovakva događanja najbolja prilika za predstaviti Kaštela u svijetu, u cijelu priču oko crljenka i Zinfesta uključila se i Turistička zajednica Kaštela, Grad Kaštela,  Splitsko- dalmatinska županija uz pokroviteljstvo RH sve u svrhu što bolje promidžbe crljenka i Dalmacije. Uz dobru kapljicu uvijek ide i dobra gastro ponuda koju će na ovom festivalu prezentirati vrhunski kuhar Anton Nišević.

-Meni je drago kao struci što sudjelujem u ovako nečemu jer krajnji cilj je da približimo vino i hranu naših krajeva. Na festivalu će sudjelovati i škole iz Splita, Ugostiteljska škola i Aspira, gdje ćemo pokušati naša jela prikazati u najboljem svjetlu. Zadnji dan festivala imati ćemo natjecanje u pravljenju brudeta, sa malo više šalše. Osim toga imat ćemo srdele, sipu i bob , gdje ni jedna tradicionalna fešta ne može proći bez tog jela – kazao je Nišević.

– Kaštelanska gastronomija je nešto što sigurno privlači goste u Kaštela, te osim naših prirodnih ljepota trudimo se u tom polju biti što inovativniji. Kroz storytalling ovo ljeto  pokušali smo  prikazati povijest Kaštela, te uz ovaj festival nadamo se da će turizam u Kaštelima trajati 365 dana – poručila je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.