Početna Dalmacija KRAJ OVOGODIŠNJE BORANKE: ‘U tri godine posađeno je preko 100.000 stabala’

KRAJ OVOGODIŠNJE BORANKE: ‘U tri godine posađeno je preko 100.000 stabala’

266
UDIO

Sađenjem pinjola u Sitnom Donjem završava 29. po redu ‘Boranka’, najveća volonterske akcija pošumljavanja u Dalmaciji. Nastala je kao odgovor na požar koji je prije četiri godine poharao istok Splita.

Prema riječima prvog izviđača Dana Špicera, posađeno je preko 100.000 sadnica otkako su krenuli, a ruke je dalo preko 8000 volontera.

U posljednjoj ovogodišnjoj akciji sudjelovalo je 200 volontera, kanadski veleposlanik Alan Bowman, učenici Prve i Treće gimnazije, studenti Kineziološkog fakulteta te predstavnici brojnih tvrtki.

– Otkako sam došao u Hrvatsku podržavam akciju, ovo mi je treći put. Kanada uvijek podupire ovakve projekte jer važno je saditi stabla kao rješenje u borbi protiv klimatskih promjena – kazao je veleposlanik.

Nasmijao je da su kanaderi iz njegove države, ali osim što vole gasiti vatru, vole i saditi drveća.

– Danas smo sadili pinjol, inače se kombinira vrsta sadnice ovisno o području.Crnogorica uspijeva na višim nadmorskim visinama i uvijek su autohtone vrste – podsjetio je Špicer.

Iako je na akciji bio najavljen splitski gradonačelnik Ivica Puljak ipak nije došao. Ispričao se uoči Boranke i otkazao sadnju.

izvor: dalmatinskiportal.hr