Početna Hrvatska Popis stanovništva – Ima nas jedva preko 4 milijuna, pretužno

Popis stanovništva – Ima nas jedva preko 4 milijuna, pretužno

739
UDIO

Dok popis stanovništva još traje, Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine. Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika, što je 237 tisuća manje nego na popisu stanovništva 2011. godine. Preračunato, u deset godina Hrvatska je izgubila više od pet posto populacije ili svakog dvadesetog stanovnika.

Samo Zagreb i dvije županije u ‘plusu’

Prema istoj procjeni DZS-a, samo tri županije, od ukupno 21, bilježe porast stanovništva u odnosu na 2011. godinu – Grad Zagreb (19.000 stanovnika više) te Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija. S druge strane, u najvećem minusu u posljednjih 10 godina je Osječko-baranjska županija (35.521 stanovnik manje) dok je u postotku najlošije prošla Vukovarsko-srijemska županija, koja je u proteklom desetljeću ostala bez 17 posto stanovništva. Visoku stopu depopulacije bilježe i Sisačko-moslavačka (-16,7 posto) te Požeško-slavonska županija (-16,5 posto).

Najveći pad broja stanovnika bilježe dva grada na obali, ponajprije Rijeka s 14.000 stanovnika manje nego 2011. godine, Split s 10.000 stanovnika manje, dok Osijek ima 7650 stanovnika manje.

 

Vukovar i Petrinja izgubili petinu stanovništva

Gledajući izgubljeni udio u stanovništvu, najgore je prošao Vukovar koji je od 2011. naovamo izgubio petinu stanovništva. Slično je prošla i Petrinja, a više od 10 posto stanovništva izgubili su i Sisak i Kutina. Od manjih gradova, još dva iz Sisačko-moslavačke županije – Glina i Hrvatska Kostajnica – izgubili su gotovo trećinu stanovništva.

Nasuprot njima, rast broja stanovnika zabilježilo je samo osam gradova. Uz već spomenuti Zagreb, najveći porast imaju Kaštela (+5,95 posto), Dubrovnik (+4,88 posto) i Sveta Nedelja (+4,08 posto).

IZVOR: net.hr