Početna Hrvatska Ukidaju se naplatne kućice u cijeloj Hrvatskoj: rješenje ćemo platiti 500 milijuna...

Ukidaju se naplatne kućice u cijeloj Hrvatskoj: rješenje ćemo platiti 500 milijuna kuna, evo o čemu se radi

870
UDIO
Foto: Damir Krajač/Cropix

Državni tajnik Ministarstva prometa Tomislav Mihotić potvrdio je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako će se elektronička naplata cestarine (ENC) uvesti na području cijele Hrvatske, a intencija je da taj sustav bude jedinstven za cijelo područje Europske unije, piše bauštela.hr.

– ENC-ova u konačnosti neće biti, tj. neće biti naplatnih kućica na autocesti, odgovorio je Mihotić na upit Marine Opačak Bilić (Klub socijaldemokrata) razmišlja li se o modernizaciji ENC-a po uzoru na neke zemlje, rekao je Mihotić te dodao kako je njihov cilj osigurati slobodan prolaz po svim mjestima gdje su danas naplatne kućice.

– To znači da će se vozila registrirati na drugi način, snimanjem kamere registracije vozila i onda će se s ENC-a novac skidati automatski, neće biti zastoja, dodatnog zagađenja koje nastaje na tim lokacijama, ustvrdio je i dodao kako je, u konačnici, cilj da se cijela Hrvatska, pa i EU uvežu u takav sustav, kazao je.

Uvođenje ENC-a u cijeloj državi pozdravio je i Željko Pavić iz Kluba socijaldemokrata kojeg je zanimalo koji hardver će se staviti na korištenje korisnicima ENC-a, tko će to platiti, vlasnik vozila ili država, tko će, s obzirom da imamo više upravitelja autocesta, platiti uvođenje ENC-a.

Sredstva za uvođenje ENC-a osigurana su u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, a radi se od iznosu od 500 milijuna kuna. Njegovog saborskog kolegu Zekanovića zanimalo je koliko će državni proračun, odnosno Hrvatske ceste (HC) koštati to što se financiranje održavanja nerazvrstanih cesta prebacuje na HC, a pita i što je sa strategijom izgradnje punionica za električne automobile.