Početna Svijet Kriza s čipovima za automobile potrajat će duže

Kriza s čipovima za automobile potrajat će duže

460
UDIO

Proizvođači poput Volkswagena AG i General Motorsa, vrlo vjerojatno će biti prisiljeni nositi se s nestašicom poluvodiča duže od očekivanog, tako da će morati redizajnirati svoja vozila u smislu smanjivanja broja visokotehnoloških komponenti.

Nekoliko “uskih grla” će nastaviti egzistirati i tijekom 2022., smatraju analitičari, iako se mnogi proizvođači automobila nadaju da će kriza biti ublažena u drugoj polovini ove godine. Kapaciteti će ostati ograničeni u dugoročnom smislu, jer proizvođači čipova ne ulažu u dodatne zalihe i proizvodnju starijih poluvodiča, koji se obično koriste u današnjim modelima.

Štoviše, proizvođači automobila bi trebali uložiti više napora u praćenje industrije čipova, kako bi bili u toku s nadolazećim problemima u proizvodnji. Ono što je najvažnije jest da oni trebaju ubrzati tranziciju prema centraliziranim elektronskim arhitekturama i samim tim se prebaciti na suvremena, napredna čvorišta.

Od kraja pretprošle godine, nestašica čipova nikako ne jenjava, što je dovelo do pada proizvodnje vozila, čak i ispod razine iz prošle godine, kada je pandemija držala kupce podalje od prodajnih salona. Nakon nedovoljnih zaliha u trećem tromjesečju, kompanije, uključujući i Volkswagen i Daimler, objavile su da očekuju da će se situacija konsolidirati u idućim mjesecima, dok drugi poput Stellantisa smatraju da će prekidi u lancu dobavljanja biti duži.

Tranzicija prema centraliziranom dizajnu s putnim računalom koje kontrolira čitav niz funkcija, mogao bi smanjiti broj potrebnih čipova u vozilima. Zamjena starijih platformi novijim, također bi mogla podrazumijevati da automobili posjeduju najnoviju generaciju čipova, čiji volumen proizvodnje raste. Aktualni modeli mahom imaju decentralizirani sustav s odvojenim poluvodičima koji kontroliraju individualne funkcije. Današnja vozila u prosjeku sadrže 1400 visokotehnoloških komponenti.

Kriza vezana za čipove bi mogla ukazati na dodatne nevolje u budućnosti. Procijenjeno je da je zbog krize izgubljeno čak 210 milijardi dolara u okviru prodaje. Nedostatak smola, metala i gume sve je ozbiljniji, uz tenzije na tržištu rada u nekim regijama. Dobavljanje poluvodiča trebalo bi se poboljšati do sredine ove godine, međutim treba imati u vidu da se tu radi o stablima od kojih se ne vidi šuma, tako da su nove nestašice sasvim izvjesne.

izvor: slobodnadalmacija.hr