Početna Hrvatska Posljednji dani lipnja donose prvi toplinski udar. Temperature će ponegdje prelaziti i...

Posljednji dani lipnja donose prvi toplinski udar. Temperature će ponegdje prelaziti i 37 stupnjeva

236
UDIO
Foto Mateo Levak / iStock

Početak novog tjedna donosi još višu temperaturu uz obilje sunca i prvi pravi toplinski udar ove godine, za kojeg će se živa u termometru penjati i preko 37 stupnjeva Celzijusa.

Na istoku će biti sunčano. Ponegdje ujutro može biti kratkotrajne magle, a od sredine dana samo mjestimice male i umjerene naoblake. Uz slab i umjeren istočnjak i jugoistočnjak temperatura danju od 32 do 35 stupnjeva. Jutarnje pak vrijednosti između 16 i 19. Toliko se očekuje i u središnjim predjelima Lijepe Naše. Najviša temperatura ondje od 32 do 35, u dijelu Karlovačke, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije i do 37 stupnjeva. Dan će obilovati suncem uz mjestimice slab i umjeren jugoistočni i južni vjetar.

U gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu puhat će jugozapadnjak, uz obalu Istre te prema otvorenome moru južni i jugoistočni vjetar. Prevladavat će sunčano te će biti vruće uz najvišu temperaturu od 30 do 34 stupnja.

Toliko se predviđa i na srednjem Jadranu. A u unutrašnjosti Dalmacije živa se u termometru može popeti i do 36, 37 stupnjeva. Oblaka gotovo da i neće biti, a puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i jugoistočnjak. More pritom mirno, mjestimice malo valovito, kao i na krajnjem jugu naše domovine, gdje će u ponedjeljak također biti sunčano s jugozapadnim i jugoistočnim vjetrom. Temperatura mora je od 24 do 26 stupnjeva. A najviša dnevna temperatura zraka očekuje se od 30 do 35.

Vruće, ponegdje i vrlo vruće, i sljedećih dana u kopnenim područjima. No osim na vrućinu valja upozoriti i na povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima u utorak i srijedu, i to ponajprije u područjima uz granicu sa Slovenijom. Nažalost, postojat će uvjeti i za pojavu lokalnog grmljavinskog nevremena.

Na Jadranu obilje sunca, iako se pokoji pljusak, pa i nevera ne može posve isključiti prekosutra poslijepodne u Istri. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i jugoistočni, na prijelazu od utorka na srijedu na sjevernom dijelu prolazno bura. Bit će vruće, mjestimice u Dalmaciji uz vrlo tople noći.

Posljednji dani lipnja donose nam prvi ovogodišnji toplinski val u svim krajevima Hrvatske pa se preporučuje prilagoditi aktivnosti i izbjegavati napore u najtoplijem dijelu dana, posebice u urbanim područjima te u područjima gdje se očekuje najviša temperatura – u unutrašnjosti Dalmacije, sredinom tjedna i na istoku, a u ponedjeljak i utorak u dijelu središnje Hrvatske, piše HRT.