Početna Hrvatska Je li inflacija bitno veća od službene statistike? Samo su sirevi poskupjeli...

Je li inflacija bitno veća od službene statistike? Samo su sirevi poskupjeli 100 posto, bez ikakvog razumnog opravdanja

166
UDIO
SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

ZAGREB  – Usporedbom sadašnjih cijena sireva u trgovinama s cijenama istih proizvoda prošle godine vidljivo je da su neki od njih poskupjeli nevjerojatnih 100 posto a praktički nema akrtikla koji nije u tom periodu značajno podignuo cijenu, piše u četvrtak Jutarnji list.

Većina sugovornika s kojima je dnevni list razgovarao kaže kako usprkos brojnim opravdanim poskupljenjima koja nastaju kao posljedica rasta cijena energenata, ne mogu razumjeti ovako drastičan rast cijena sireva, posebno s obzirom na činjenicu da sirovina, dakle mlijeko, nije porasla ni približno toliko.

Martin Evačić, predsjednik uprave Narodnog trgovačkog lanca (NTL) i član Hrvatske udruge poslodavaca kaže da je kompletan mliječni asortiman prema njegovim procjenama u godinu dana poskupio za sto posto, a kad su u pitanju sirevi, najviše su rasle cijene gaude koju Hrvatska većinom uvozi jer njena proizvodnja može pokriti dvadesetak posto potreba.

Dodaje kako smatra da su se proizvođači “zaigrali” i da bi im se poskupljenja koja su u brojnim slučajevima drastična uskoro mogla obiti o glavu jer je drastično pala prodaja tih proizvoda.

I predsjednik udruge proizvođača mlijeka Mliječni put Hrvatske Mario Rengel potvrđuje da sirovina nije poskupjela 100 posto.

“Cijena sirovine porasla je možda desetak posto iako su nam svi troškovi koji se tiču energije porasli za 100 posto. Dakle, proizvođači mlijeka na svojim leđima snose posljedice poskupljenja, a zašto proizvođači sireva dižu cijene, treba pitati njih”, kazao je Rengel.

Jutarnji list kontaktirao je i neke od domaćih proizvođača sireva no do zaključenja broja nije dobio od njih nikakav odgovor, piše novinarka Dora Koretić.

izvor: Hina