Početna Kaštela Danas otvoren sustav javnih bicikli u Kaštelima

Danas otvoren sustav javnih bicikli u Kaštelima

552
UDIO

Nakon Podstrane, Klisa, Dicma, Trogira i Dugopolja, zahvaljujući provedbi projekta „Biraj biciklu!“ sustav javnih bicikala postavljen je i u Kaštelima.
Na 6 terminala – od Sućurca do Štafilića možete unajmiti bicikle po cijeni od pet kuna za pola sata korištenja klasičnog bicikla i deset kuna za pola sata električnog, što je zaista povoljno. Usto, godišnja pretplata, koja inače vrijedi za sve hrvatske gradove s ovim sustavom, košta 200 kuna i s njom možete neograničeno koristiti bicikle po pola sata.
Na svakom terminalu se nalazi 5 klasičnih i 5 električnih bicikala, a za korištenje sustava potrebno je skinuti aplikaciju Nextbike Croatia. Sve upute o korištenju su jednostavno objašnjene na terminalima.
Radi se o projektu “Biraj biciklu!” koji povezuje šire splitsko područje implementacijom ukupno 41 terminala s 242 električna i klasična bicikla.

-U THT-u smo strateški usmjereni na digitalnu transformaciju gradova i općina sa ciljem pružanja novih mogućnosti i poboljšanja kvalitete života za cjelokupnu zajednicu. Daljnjim proširenjem mreže biciklističke infrastrukture na području Urbane aglomeracije Split popularizira se korištenje bicikala kao alternativnog javnog prijevoza što je osnovni preduvijet za povečanje mobilnosti te kvalitete života građana i posjetitelja na javnom području. Dosadašnja iskustva korisnika su iznimno pozitivna što ne sumnjam da će biti i ovdje u Kaštelima, jer na taj način grad Kaštela će svojim građanima i posjetiteljima pružiti novu prometnu pogodnost . Vjerujem da će sustav javnih bicikala koji zajednički Hrvatski Telekom razvija sa Nextbike-om i dalje ostvarivati pozitivne rezultate- kazao je Ivan Mamić  voditelj ključnih kupaca THT-a i predstavnik “Zajednice ponuditelja Nextbike i Hrvatski telecom”.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ iznosi 13.609.435,83 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda s 10.893.396,68 kuna, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.
Na Grad Kaštela odnosi se 2.104.425,00 kuna od čega su 85% bespovratna sredstva.

– Drago mi je da smo ostavrili ovaj projekt u Kaštelima.Vidimo koliko biciklista prolazi kaštelanskom rivom dok smo ovdje,pa ćemo sigurno ovaj projekt razvijati i dalje. S ovim projektom ćemo na jedan način smanjiti broj automobila po kaštelanskoj rivi što je dakako jedan veliki plus. Zahvaljujem svim suradnicima koji su realizirali ovaj projekt te se nadam kako će isti imati svijetlu budučnost- kazao je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.