Početna Hrvatska Objavljena tjedna prognoza. Ljeto je gotovo, evo što nas čeka

Objavljena tjedna prognoza. Ljeto je gotovo, evo što nas čeka

276
UDIO
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U POSLJEDNJIM danima ljeta neće biti posve stabilno. Kiša će ponegdje padati već danas, a na kopnu se ne može isključiti ni idućih dana. No bit će prostorno vrlo rijetka i kratkotrajna.

Razmjerno hladna, u unutrašnjosti mjestimice i maglovita jutra podsjetit će na to da se približava jesen, a i dnevna temperatura zraka bit će osjetno niža od uobičajene za kraj ljeta. Malo će zatopliti tek potkraj tjedna – u prvima danima kalendarske jeseni.

Na Jadranu će puhati povremeno slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, češće bura, u srijedu i četvrtak ponegdje i jaka, sažeta je tjedna prognoza Tomislave Hojsak za HRT.

Što nas čeka danas?

U ponedjeljak ujutro na istoku Hrvatske bit će oblačno s kišom. Popodne će se naoblaka djelomice raskinuti, no ipak neće biti posve stabilno. Jutarnja temperatura oko 9 °C, a dnevna oko 16 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj prvi dio dana oblačnije, mjestimice s malo kiše, no, nažalost, novih 15 do 30 litara moglo bi pasti na poplavljenom području. Sredinom dana slijedi djelomično kidanje naoblake, ali i dalje na sjeveru treba očekivati pokoju kap kiše poslijepodne. Jutro toplije od nedjeljnog, a dnevna temperatura zraka 16, 17 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu također oblačnije u prvom dijelu dana, mjestimice i s kišom, češćom u gorju, dok bi ponegdje duž obale mogla izostati. Popodne pretežno sunčano. Umjeren do jak jugozapadni vjetar prijepodne će okretati na buru.

U Dalmaciju kiša stiže popodne s naoblačenjem sa sjevera. Češće će padati u unutrašnjosti, a na obali te osobito otocima mogla bi čak izostati. Prijepodne će puhati slabo do umjereno jugo, popodne bura, prolazno i jaka.

Na jugu Hrvatske veći dio dana pretežno sunčano, a tek prema večeri uz više oblaka postoji mogućnost za malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, navečer u okretanju na buru. Dnevna temperatura od 21 do 23 °C.

U nastavku tjedna stabilnije

Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano, a prolazno s više oblaka malo kiše i dalje je moguće u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. U uvjetima vedrine i bez vjetra mjestimice će ujutro nastati i magla, a u gorju može biti i slabog mraza. Temperatura će biti niža od prosječne za kraj ljeta, osobito jutarnja.

Na Jadranu sunčanije i stabilnije nego na kopnu, u srijedu mjestimice s više oblaka. Slaba do umjerena bura u srijedu će prolazno pojačati, a u Dalmaciji povremeno okretati na sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka niža od uobičajene, primjerenija sredini listopada nego rujna.