Početna Kaštela Koja je vojska Kaštela napadala, a u njima bila osnivana?

Koja je vojska Kaštela napadala, a u njima bila osnivana?

967
UDIO

Ironijom „povijesne sudbine“ , dogodilo se da istog mjeseca u razmaku od manje od pola stoljeća područje Kaštela bude metom one iste vojske u osnivanju koje su nekadašnje generacije Kaštelanki i Kaštelana zdušno sudjelovale. Riječ je o Jugoslavenskoj narodnoj armiji, za koju se tijekom Domovinskog rata duhovito zaključilo kako nije niti „jugoslavenska“, niti „narodna“, a niti „armija“…

Diverzija u Kaštelima – noću 3./4. kolovoza 1941. udarna partizanska grupa iz Kaštela je srušila prugu i talijanski teretni vlak u Kaštelanskom polju između Sućurca i Gomilice; Pripadnici partizanskog Kaštelanskog odreda pod Kozjakom 1942. – odred je bio osnovan 27. siječnja, a činila su ga 33 borca s prvim komandantom D. Britvićem (stradao u Lećevici nedugo nakon osnutka odreda) i političkim komesarom D. Tadinom

Ta je vojska svoje začetke imala u partizanskim (gerilskim) odredima stvaranima od 1941. pod vodstvom jugoslavenske komunističke partije, a koji su potkraj 1942. organizirani u „Narodnooslobodilačku vojsku i partizanske odrede Jugoslavije“. Razvijajući se brojčano i organizacijski te su jedinice početkom 1945. preimenovane u Jugoslavensku armiju, dok je cjeloviti naziv JNA uveden tek 1951. godine.

Oduševljenje na splitskoj Rivi i masovno popunjavanje partizanskih redova u danima izbacivanja Italije iz ratnog stroja početkom rujna 1943. („Antifašistički Split: ratna kronika 1941.-1945.“)

Partizani u hrvatskim primorskim krajevima su osobito ojačali ljudstvom i oružjem zahvaljujući kapitulaciji Italije početkom rujna 1943., pa je tako tada u Kučinama bila osnovana Splitska brigada s dva Splitska bataljona, Solinskim te Kaštelanskim bataljonom, dok je komandant bio Kaštelanin Josip Babin-Bepo. Također, 19. rujna u Kaštelima je od zarobljenih tenkova formiran Tenkovski bataljon, a u Kambelovcu Komanda artiljerije IV. operativne zone.

Trag JNA – dim koji se 20. rujna 1991. uzdiže u pozadini Novog i Štafilića iz smjera zračne luke na predjelu Resnik (snimka VHS video kamerom J. Tranfića)

Međutim, 48 godina kasnije – tijekom raspada Jugoslavije – JNA se našla pod izrazitim velikosrpskim utjecajem, pa su tako i hrvatski krajevi postali žrtvom njenog divljanja, uključujući Kaštela. JRM je 17. – 23. rujna provodila prvu pomorsku blokadu hrvatske obale uz gađanje ciljeva u Kaštelanskom zaljevu, puškaralo se na Kozjaku i oko Divulja, JNA je 16. rujna izvršila neuspjeli desant u industrijskoj zoni Kaštel-Sućurca, a 20. rujna napadnuta je i Zračna luka Split-Kaštela.


JESTE LI ZNALI? – Kako se jedini spomenik podignut nekom kontraadmiralu JNA nalazi na Visu…

Kontradmiral JNA Vladimir Barović bio je krajem rujna 1991. imenovan zamjenikom zapovjednika Vojno-pomorske oblasti u Splitu. Dana 28. rujna na Visu je izvršio samoubojstvo zbog, kako se navodi, neslaganja s aktualnom politikom državnog i vojnog vrha SFR Jugoslavije.

Isječak članka s prvim vijestima o iznenadnoj smrti Vladimira Barovića (29. rujna 1991., „Slobodna Dalmacija“); Spomenik otkriven na Visu 12. rujna 2022. godine podigli su u znak sjećanja i poštovanja Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske te grad Vis

 

Mate Božić

O autoru:

magistar edukacije povijesti i filozofije, član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te jedan od pokretača Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ kao i historiografskog časopisa „Pleter“. Koordinator projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ pokrenutog s ciljem revalorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području. (Ko)autor monografija, studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike u zbornicima, časopisima i web kolumnama.