Početna Kaštela „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću“ ratu i epidemiji unatoč!

„Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću“ ratu i epidemiji unatoč!

511
UDIO

Svečano obilježavanje obljetnice izdavanja Trpimirove darovnice (4. ožujka 852. godine) – „rodnog lista hrvatske državnosti“, održano je ove srijede kraj crkve Sv. Marte u Bijaćima već dvadeset i treći put, pomalo u sjeni aktualnog rusko-ukrajinskog rata i COVID-19 epidemioloških mjera, koje su nažalost ponovno u značajnoj mjeri ograničile broj nazočnih. No, time nije bila umanjena važnost ovog događaja, kao i spremnost svih sudionika da daju svoj obol sjećanju na jedan od najvažnijih datuma hrvatske ranosrednjovjekovne prošlosti.

„Rodni list hrvatske državnosti“ – povelja kneza Trpimira iz 852. (prijepis), izdana kraj crkve Sv. Marte na vladarskom dobru starohrvatske kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića u Bijaćima

Podsjetimo, manifestacija „Sačuvajmo Bijaće za 21. stoljeće!“, koju su započele kaštelanske osnovne škole, prije svega djelatnici i učenici OŠ Bijaći iz Kaštel-Novog, ali u kojoj su kroz desetljeća sudjelovali i mališani iz šire okolice (Marine, Omiša, Trogira…) te cijeli niz gostiju (ženske i učeničke klape, kulturni i javni radnici, književnici i čakavski pjesnici…itd.), neprekinuto traje još od 1999. godine. Time je ovo obilježavanje već zagazilo u treće desetljeće održavanja, a posljednjih godina obogaćeno je i dimenzijom „oživljene povijesti“ starohrvatskog doba.

Sudionici projekta „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću“ s povijesnim postrojbama („Domagojevi strijelci“ – Vid, „Tomislavova straža“ – Split i „Vitezovi kralja Zvonimira“ – Knin) u Bijaćima, 3. ožujka 2015.

Taj aspekt prezentacije ovog arheološkog lokaliteta, podjednako zanimljiv djeci i odraslima, do sada su imale priliku predstaviti ranosrednjovjekovne povijesne postrojbe: „Domagojevi strijelci“, „Tomislavova straža“, „Vitezovi kralja Zvonimira“ te već četvrtu godinu zaredom i „Praetoriani Croatorum“. Sve je započelo 2015. godine u okviru projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“, pokrenutog krajem 2013. s ciljem revalorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području, a nastavilo se i ove godine, iako u značajno manjem obimu.

Ovogodišnje obilježavanje obljetnice izdavanja Trpimirove darovnice – učenice i učenici kaštelanskih škola okupljeni kraj ostataka srednjovjekovne crkve Sv. Marte u Bijaćima; Pobjednička ekipa „Trpimirovići“ iz Kaštel-Novog

Kao i proteklih godina ranojutarnji pretprogram obilježavanja započeo je kviz-natjecanjem iz poznavanja povijesno-geografskih i prirodnih obilježja zavičaja u kojem su sudjelovale učenice i učenici šestih razreda OŠ Bijaći (Kaštel-Novi) i OŠ Knez Trpimir (Kaštel-Gomilica), a pobjedu je odnijela ekipa „Trpimirovići“ iz Kaštel-Novog. Službeni dio programa započeo je pozdravnim riječima Jadranke Šošić – ravnateljice škole Bijaći te predstavnika grada Kaštela, a nastavio se izlaganjem: BIJAĆI – dragulj u kruni „REGNUM CROATORUM“, koje je održao povjesničar i kolumnist našeg portala Mate Božić.

Oživljena povijest i učenički recitali na starodrevnom tlu Bijaća – „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!“, 2. ožujka 2022. godine

Nakon kratkog pregleda višeslojne prošlosti Bijaća s obzirom na njegovu važnost u okviru nacionalne povijesti, ali i ranokršćanske te slavensko-poganske dimenzije istog lokaliteta, uslijedilo je predstavljanje povijesne postrojbe „Praetoriani Croatorum“, zatim niz učeničkih recitala na čakavici uključujući i stihove književnice Nataše Jukić, koja je okupljenima pročitala jedan vlastiti upečatljivi antiratni prozni tekst. Glazbeni dio programa upotpunila je mlada klarinetistica Karmen Bedalov, a potom su se svi sudionici ove manifestacije nakon kratkog druženja rastali do neke nove (i sretnije!) prigode obilježavanja glasovite Trpimirove darovnice na starodrevnom tlu Bijaća.