Početna Hrvatska Kako su Kaštelanina prevarili na autoputu

Kako su Kaštelanina prevarili na autoputu

419
UDIO

Na naplatnim kućicama na autocestovnom čvoru Zagvozd sve su rampe bile zatvorene, osim one s ENC naplatom. Stjepanu Jerkoviću to nije bilo neobično jer, kaže, već se stoput tako uključio na autocestu: “Pritisneš botun i izbaci ti kartu.”

“Ovaj put se oko rampe vrzmao neki čovjek, prvi put sam ga u životu vidio i on je umjesto mene pritisnuo botun i dao mi kartu. Uzeo sam je i uključio se na autocestu”, ispričao je Jerković za Slobodnu Dalmaciju.

Nije mu bilo čudno ni to što mu je prišao čovjek, kaže, jer često HAC zna poslati svoje djelatnike da pomognu putnicima.

Jerković je uzeo kartu i nije je ni pogledao, pripremio je 23 kune za izlazak s Dalmatine u Dugopolju, no na naplatnim kućicama saznao je da bi trebao platiti 181 kunu jer na kartici piše da je na autocestu A1 ušao u Zagrebu.

Kaže da je sat vremena raspravljao s djelatnicima i tražio ih da pogledaju nadzorne kamere kako bi se uvjerili da ne laže i da se na autocestu uključio u Zagvozdu. Oni su to odbijali napraviti, a on je odbio platiti, pa je potpisao izjavu da ne želi platiti iznos za dionicu ceste kojom se nije koristio, ispričao je Slobodnoj Dalmaciji.

 

HAC objasnio što se dogodilo

O svemu su se oglasili iz HAC-a i objašnjavaju kako je riječ o prevari, a muškarcu koji je Jerkoviću predao karticu poslat će račun na iznos dvostruke cestarine te će ga prijaviti policiji.

“Jučer, 18. rujna, iza 16 sati na autocesti A1 na naplatnoj postaji Zagvozd dogodila se zlouporaba te prijevara od strane nepoznatog korisnika prema korisniku autoceste koji je na autocestu ulazio upravo na naplatnoj postaji Zagvozd.

U nedjelju, 18.09. isti korisnik dolazi na NP Zagvozd, ostavlja svoje vozilo prije izlaznih staza, unutar autoceste te pješice dolazi do davača magnetskih kartica na ulazu NP Zagvozd.

Uzima magnetsku karticu iz davača magnetskih kartica te korisniku koji nailazi do davača predaje magnetsku karticu koju je preuzeo u subotu na NP Lučko 17.09., a za sebe zadržava karticu koju je izvukao na davaču na NP Zagvozd.

Korisnik koji je namjerno zamijenio karticu na NP Zagvozd predaje istu na NP Čarapine u 17:55 sati i plaća cestarinu samo za dionicu Zagvozd- Čarapine.

Prevareni korisnik kojem je dana magnetska kartica s NP Zagreb dolazi na NP Dugopolje pri čemu, a nakon što je upoznao blagajnika sa situacijom da dolazi iz NP Zagvozd, a ne iz Zagreba, popunjava Izjavu o neplaćanju cestarine temeljem koje će se naknadno ispostaviti račun na iznos stvarno korištene dionice (korisnik nije platio cestarinu, već je popunio Izjavu o neplaćanju).

Korisniku koji je zlouporabio korištenje magnetne kartice HAC će ispostaviti račun ugovorne kazne na iznos dvostruke cestarine računajući od mjesta izlaza kao i druge pravne radnje. O navedenom incidentu obavijestit ćemo i nadležnu policijsku upravu”, odgovorili su iz HAK-a Slobodnoj Dalmaciji.