Početna Kaštela U izgradnji drugo reciklažno dvorište u Kaštel Sućurcu

U izgradnji drugo reciklažno dvorište u Kaštel Sućurcu

202
UDIO

Nakon reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, i gradskog dvorišta u Rudinama, Grad Kaštela se odlučio na izgradnju još jednog reciklažnog dvorišta na području Kaštel Sućurca tik uz tvrtku Cemex. Na današnjoj pressici gradonačelnik Kaštela i direktor komunalne tvrtke ”Zeleno i modro” upoznali su javnost o samom projektu.

-Prije par dana krenuli su radovi na izgradnji još jednog reciklažnog dvorišta u Kaštelima. Jedno reciklažno dvorište za glomazni otpad otvoreno je prije nekih godinu dana, te smo tu ušli u partnerstvo s tvrtkom Cemex. Za sav ostali otpad imali smo do sada reciklažno dvorište u Rudinama, koje je otvoreno prije nekoliko godina, a za ovaj istočni dio Kaštela od iduće godine imati ćemo  još jedno dvorište, bliže sugrađanima iz Sućurca i Gomilice. Radi se o zemljištu koje je površine 2000 kvadrata, koje je u vlasništvu tvrtke Cemex. S njima smo potpisali ugovor o najmu na deset godina. Cijena mjesečnog najma je simbolična i iznosi 2800 kuna. Završetak radova očekujemo krajem veljače, te se nadamo kako ćemo početkom ožujka imati još jedno reciklažno dvorište sa preko 20 vrsta kontejnera za razni otpad. Dvorište se nalazi tih uz staru kaštelansku cestu, a sama vrijednost projekta je oko 5 miliona kuna – kazao je gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

 

  • Mislim da će ovo dvorište jako dobro doći našim sugrađanima koji žive na ovom području Kaštela, da ne moraju otpad voziti u Rudine. Na ovom dvorištu biti će preko 20 različitih spremnika, te preko 40 vrsta različitog otpada. Što se tiče dosadašnje prakse prikupljanja otpada u našem dvorištu, mogu reći da su u ove tri godine građani apsolutno prihvatili reciklažno dvorište. Posječenost je sve veća i veća, te se dovozi što više otpada. Moramo naglasiti da ne postoji nikakva opasnost po naše građane, od bilo kakvih neugodnih mirisa niti buke koja bi smanjila kvalitetu života. Građani imaju pravo na besplatni dovoz glomaznog otpada, svega onoga što ne ide u one tri standardne kante koje imaju u kućanstvima. Smanjene su i divlje deponije nakon otvaranja reciklažnih dvorišta te stopa odvajanja otpada svake godine raste, te smo zadnju godinu završili na 18%, a smanjili smo i količinu miješanog otpada. Unatoč reciklažnim dvorištima naši sugrađani i dalje imaju pravo na kontejner  za glomazni otpad jednom godišnje besplatno – kazao je direktor tvrtke” Zeleno i modro ”Alen Lučić.