Početna Hrvatska OŠ prof. Filipa Lukasa – Reakcije na preseljenje učenika u drugu školu

OŠ prof. Filipa Lukasa – Reakcije na preseljenje učenika u drugu školu

2819
UDIO

Od ponedjeljka 16.01.2023. učenici devet razreda OŠ prof. Filipa Lukasa sele u prostorije srednje škole Gimnazija Kaštela u Kaštel Novom. Razlog prelaska je nesigurnost učenika u razredima. Naime, uslijed velikih kiša i zastarjelosti dotrajalih instalacija, došlo je do prokišnjavanja krova u većini učionica i sigurnost djece je ugrožena.

Roditelji su pozvani na hitan sastanak u petak 13.01.2023., da ih se obavijesti da učenici od ponedjeljka moraju ići u drugu školu do kraja školske godine i to samo u popodnevnoj smjeni.

Ta odluka izazvala je lavinu reakcija većine roditelja. Predsjednik vijeća roditelja i potpredsjednik gradskog vijeća Kaštela Goran Samardžić izrazio je nezadovoljstvo u svoje ime i većine roditelja s ovakvom odlukom. Nažalost  ovi problemi nisu od jučer. Činjenica je da se godinama nije ulagalo u infrastrukturu škole i ovo je samo posljedica dugogodišnjeg zapostavljanja. Očito je da se osnivač škole (županija), godinama maćehinski odnosi prema školi, jer do ovoga nije trebalo ni doći.

Naravno da je sigurnost djece i zaposlenika na prvom mjestu, ali zašto se uopće dopustilo da dođe do ovakve situacije. Nemamo ništa protiv toga da se djecu seli u drugu školu, međutim nedopustivo je da djeca pohađaju nastavu samo u popodnevnoj smjeni. Velika većina djece više ne može ići na slobodne aktivnosti, treninge, škole stranih jezika i glazbene škole. Osim toga roditelji koji svakodnevno rade do popodnevnih sati kada će uopće viđati svoju djecu. Dosta roditelja je na početku školske godine organiziralo svoj raspored prema djeci kako bi više vremena proveli sa svojom djecom. Tražimo od osnivača (županije), da omogući djeci pohađanje nastave u smjenama jutro/popodne, odnosno da pronađu adekvatno rješenje kako se ne bi kao i uvijek sve lomilo preko leđa djece i roditelja. Ukoliko osnivač (županija), nije u mogućnosti udovoljiti uvjetima većine roditelja da se djeci omogući pohađanje nastave u smjenama, onda neka osnivačka prava preuzme grad Kaštela.