Početna Sport Dodatan udarac za FIFA-u: Njihov bivši suradnik izašao u javnost s informacijama...

Dodatan udarac za FIFA-u: Njihov bivši suradnik izašao u javnost s informacijama o korupciji

212
UDIO
Foto: Pixabay

Prošlo je više od mjesec dana otkad je završeno 22. Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru. Pokal pobjednika ponijela, prema nekima zasluženo, prema drugima baš i ne, Argentina, koju su kladionice kao Bet at home, još prije turnira svrstavale u uži krug favorita za zlato. “Gaučosi” su opravdali takve prognoze plasiravši se u finale, prije čega su svladali Hrvatsku u polufinalu. U sjajnom finalnom susretu pobijedili su branitelje naslova, Francuze, nakon udaraca s bijele točke.

Pretpostavke su se pokazale točnima

Niti jedan mundijal dosada nije popraćen s toliko kontroverzi kao Svjetsko prvenstvo u Kataru. Sve je krenulo još prije 13 godina kada je ova bliskoistočna zemlja dobila domaćinstvo održavanja planetarno popularnog natjecanja, pobijedivši u posljednjem krugu Sjedinjene Američke Države. Još su tada mnogi pretpostavili da su bogati šeici kupili dobivanje domaćinstva SP-a, i nisu bili u krivu. Jedan od onih koji su istupili, a da su bili upleteni u “mutne poslove”, je Alejandro Burzaco.

Ovaj bivši šef argentinske sportsko-marketinške tvrtke imena Torneos y Competencias, koji je priznao da je vršio nezakonite novčane isplate kako bi dobio prava na prijenos nogometnih utakmica najviših razina, rekao je prošlog tjedna na sudu u New Yorku da je FIFA 2010. godine vrlo jasno dala do znanja da je “otvorena za podmićivanje”.

‘Mnogi su očekivali da će SAD dobiti domaćinstvo’

Te godine tužitelji su kamerom uhvatili dvojicu visokopozicioniranih ljudi FIFA-e, Hernana Lopeza i Carlosa Martineza, kako primaju mito neposredno prije nego što je ova krovna nogometna organizacija odlučila da će Rusija biti domaćin Svjetskog prvenstva 2018., a Katar 2022. godine. “Bilo je to kao da je Izvršni odbor FIFA-e na suptilan način dao do znanja svima ‘otvoreni smo za mito’”, rekao je Burzaco, glavni svjedok na suđenju dvojici bivših direktora FOX televizije, Lopezu i Martinezu. Optuženi su za prijevaru putem interneta, pranje novca i podmićivanje kako bi osigurali prava prijenosa velikih nogometnih natjecanja.

“Rizik je bio mnogo veći nakon prosinca 2010. godine”, rekao je Burzaco, bivši bankar koji je priznao krivnju i surađuje sa saveznim tužiteljima. “Mnogi su očekivali da će Sjedinjene Američke Države biti odabrane jer su oboreni rekordi posjećenosti kada je ta zemlja bila domaćin Svjetskog prvenstva 1994. godine”, rekao je Burzaco. “Kako se zemlja može natjecati bez stadiona, usred pustinje, na 50 stupnjeva Celzijusa?”, zapitao se.

Burzaco je rekao da je počeo surađivati s Lopezom početkom 2010., ali nakon kontroverzi oko tadašnjeg predsjednika FIFA-e, Seppa Blattera, upozorio je direktora FOX-a kako “moraju biti oprezni jer bi mogli upasti u nevolje.” Burzaco je prethodno svjedočio na suđenju 2017. da je nekolicini moćnih nogometnih dužnosnika plaćeno više od milijun dolara od sportskih vlasti Katara da zemlji dodijele Svjetsko prvenstvo.

FIFA je jako izašla u susret problematičnom domaćinu

Otkako je FIFA, krovno tijelo za međunarodni nogomet, 2010. dodijelila Kataru Svjetsko prvenstvo koje je završeno prije mjesec dana, turnir je upleten u zamršenu mrežu skandala. Ta mreža uključuje sve, od optužbi za korupciju i podmićivanje tijekom razdoblja nadmetanja za domaćinstvo turnira, do optužbi da Katar koristi događaj da “sportski opere” očito kršenje ljudskih prava. Prema analizi Guardiana, najmanje 6.500 radnika-migranata poginulo je u Kataru otkako je turnir dodijeljen toj zemlji 2010. godine. Globalne napetosti oko natjecanja dodatno je rasplamsala kontroverzna odluka FIFA-e da ga premjesti u kasnu jesen, što se tiče sjeverne hemisfere, kako bi bile izbjegnute paklene ljetne vrućine u Kataru. Bio je to potez koji su kritičari shvatili kao dokaz da FIFA razbija tradiciju kako bi izašla u susret ionako problematičnom domaćinu.

Turnir 2018. u Rusiji pokrenuo je pitanja o prijateljskom odnosu FIFA-e s autoritarnim vođama poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu izazvalo je međunarodno negodovanje zbog prisilnog uklanjanja desetaka tisuća siromašnih i radničkih Brazilaca kako bi se napravilo mjesta za novu infrastrukturu povezanu s Mundijalom u ovoj zemlji.

Iako je nedavno završeno Svjetsko prvenstvo ostalo u sjeni zbivanja prije, ali i tijekom samog turnira, Hrvatima će ostati u lijepom sjećanju zbog nove osvojene medalje. Također će ostati u sjećanjima i brojnim nogometašima, poput Marka Livaje koji je zabio gol protiv Kanade te je asistirao Mislavu Oršiću za pogodak koji nam je donio broncu protiv Maroka u utakmici za treće mjesto.