Početna Svijet Što kažu najnovije procjene za hrvatsku pjesmu na Eurosongu?

Što kažu najnovije procjene za hrvatsku pjesmu na Eurosongu?

525
UDIO

Kontroverzna hrvatska pjesma predstavnica na Eurosongu dolazi od grupe Let 3, a njezino ime je Mama ŠČ. Od same pobjede na Dori, jedna je od najčešćih tema u Hrvatskoj, a pričalo se kako bi Hrvatska zbog nje mogla biti čak i diskvalificirana s Eurosonga. No, to se barem zasad još nije dogodilo, tako da nastavljamo pratiti kako stoji po nekim procjenama stručnjaka i kladionica.

Osvrnut ćemo se stoga na takve procjene i vidjeti kako trenutno stoji sa svojim šansama za pobjedu te što općenito možemo očekivati od Hrvatske na Eurosongu.

Hrvatska se kreće oko 17. mjesta

Gledajući rane procjene kladionica koja bi država mogla osvojiti Eurosong, možemo primijetiti da se Hrvatska u većini procjena nalazi oko 17. mjesta, što je nešto malo optimističnija prognoza nego od one na prošlogodišnjem Eurosongu kad je Mia Dimšić ispala u polufinalu.

Dok neke hrvatske kladionice koje imaju Eurosong u svojoj ponudi nude kvotu na Hrvatsku koja iznosi oko 30, u nekim od stranih kladionica ta kvota doseže čak i 101. Ogromna je to razlika, ali u oba slučaja, šanse za pobjedom grupe Let 3 čine se poprilično malim.

No, ono što je jedan konstantan trend je da kako vrijeme prolazi, Hrvatska sve više napreduje na toj listi, tako da ne treba isključivati mogućnost da će ta kvota dodatno pasti te da će Hrvatska skočiti za još koje mjesto na tablici glavnih favorita.

Kada pogledamo kompletnu tablicu favorita, vidimo da podjednake šanse kao Hrvatska imaju još Izrael, Češka, Moldavija i Francuska, dok se vrh liste favorita nije previše mijenjao zadnjih dana.

Glavni favorit za pobjedu je Švedska

Neko vrijeme je braniteljica naslova Ukrajina držala prvo mjesto na listi favorita, ali njega je preuzela Švedska. Iako bi trebalo biti gotovo nemoguće precizno predvidjeti tko će osvojiti Eurosong, ponekad stručnjaci i kladionice zaista znaju nešto više od nas, tako da im trebamo vjerovati i u ovom slučaju. Mi smo pogledali koje su kvote na vodećoj hrvatskoj kladionici Favbet.

Pa tako osim Švedske na koju je kvota za osvajanje oko 2.50, spomenimo i koje zemlje se još nalaze pri samom vrhu. Drugi favorit je ranije spomenuta Ukrajina koja trenutno ima duplo manje šanse za pobjedom od Švedske, a kvota na nju je 5. Zatim slijede Finska s kvotom 5.50, Velika Britanija s kvotom 12 te Norveška s kvotom 15.

To su ujedno zemlje koje čine takozvanih top 5 najvećih favorita i realno je očekivati da će upravo jedna od njih postati nova, ili u slučaju Ukrajine, stara pobjednica Eurosonga.

Tko ima najmanje šanse?

Kada smo se već dotaknuli najvećih favorita za pobjedu na Eurosongu, spomenimo i koje zemlje se nalaze na dnu iste liste, odnosno kojim se zemljama daju najmanje šanse za pobjedu. Najveći autsajder tako se čini Albanija, a kvota na nju je uglavnom oko čak 300 u raznim kladionicama. Podjednako loše šanse ima i Rumunjska, dok začelje liste favorita još čine i Malta, Grčka i Belgija s kvotama oko 250.

Zemlja pobjednica može iznenaditi, ali vrlo vjerojatno neće

Iako se ponekad može dogoditi situacija da dođe do nekog potpuno neočekivanog ishoda na Eurosongu, povijest nas je naučila da se to jako rijetko, skoro nikada ne događa. Zato ćemo vjerovati kvotama koje smo spomenuli i očekivati da će upravo neka od zemalja koje su označene favoritima doći do pobjede.

No, ako ipak dođe do nekog iznenađenja i neočekivanog ishoda, vidjet ćemo može li ga prirediti baš Hrvatska.