Početna Hrvatska Evo kada se očekuju prve isplate povrata poreza

Evo kada se očekuju prve isplate povrata poreza

408
UDIO
Foto: Pixabay

U korisničke pretince sustava e-Građani počele su stizati obavijesti o povratu poreza. U svibnju se očekuju i prve isplate.

‘Obavještavamo vas da je rješenjem o godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. godinu utvrđena razlika poreza i prireza za povrat’… poruke koje mnogi priželjkuju počele su ovih dana stizati u korisničke pretince u sustavu e-Građani.

Takva poruka stići će u sandučiće oko 670.000 građana. Najviše se mogu veseliti mlađi od 25 godina jer im država vraća sav naplaćeni porez, a oni od 25 do 30 godina dobit će polovicu plaćenog poreza na dohodak i prirez. No ova pravila se ne odnose na studente zaposlene preko studentskog ugovora, piše Večernji list.

Porezna uprava automatski provjerava porez na dohodak za većinu građana pa se zahtjevi za povratom, čak ni onih koji na njega imaju pravo, nisu trebali predavati. Ako se utvrdi da je netko platio više poreza nego što je trebao, preplaćeni porez se vraća. No ima onih koji su platili manje pa će tako dobiti obavijest da moraju pokriti razliku. To su primjerice oni koji su koristili porezne olakšice iako na njih nisu imali pravo.

Obrtnici, samostalne profesije, oni koji vode poslovne knjige ili oni koji su u prošloj godini ostvarili dohodak iz inozemstva, njih oko 70.000 morali su predati godišnju prijavu. Njima će rješenja početi stizati tek od lipnja. Koliki će biti  povrat, ovisi o visini plaća, no neki prosjek za osobu od 25 do 30 godina je 600 eura. Porezna uprava će ukupno vratiti oko 230 milijuna eura. Isplata počinje u svibnju.