Početna Hrvatska SDP-ova OMČA OKO VRATA

SDP-ova OMČA OKO VRATA

167
UDIO

Lokalno, nacionalno, globalno

SDP-ova OMČA OKO VRATA

 

Možda ovo nije vidljivo na prvi pogled, ali SDP-ova omča oko vrata (za one koje nisu upućeni, ovo je aluzija na “štrik” oko vrata kojeg su preporučili umirovljenicima) je omča oko vrata Hrvatske.

U predizbornoj godini, najveći nacionalni problem je vođa opozicije koji “ne zna i ne zna da ne zna”, a natječe se za premijera. Iako on djeluje kao marginalan lik, najveći nacionalni problem je Peđa Grbin.

On nije samo problem svoje stranke, on je nacionalni problem. Eto, bar još nije globalni problem.

I zato što to ne shvaća, morat ćemo još godinu dana do izbora slušati sve te debate, rasprave i priče o podizanju mirovina, a da unaprijed znamo tko će biti pobjednik. Kakva neizvjesna utakmica, kad znamo kraj već od prve minute.

Osobni rejting 2,2 posto

Svi egzekutori SDP-a, odnosno atentatori socijaldemokracije:

Zoran Milanović, koji je samo iskoristio stranku za osobne pozicije. A sad bježi od svoje bivše stranke kao od kuge, dok oni još uvijek sline za njim.

Davor Bernardić, onaj kojeg su rušili od samog početka.

I sad Peđa Grbin koji je nadmašio sve negativne prognoze, raskolio stranku, otpustio hrpu članova i zacementirao se na najnižem rejtingu dosad. Karma mu se vratila kao boomerang, jer je on taj koji je rušio Bernardića – da bi oborio njegov rekord u niskom rejtingu, i sad drži 2.2 posto.

I prijeti da konačno pokopa sve što je ostalo od hrvatske socijaldemokracije.

Money ex machina

SDP-ova politika rješavanja stvari je samo povećati socijalna davanja. Ali ne objašnjavaju odakle. Kome će se uzeti da se mirovine podignu do 750 eura? I to bez poreza na nekretnine, i  sličnih mjera. Čini se kao da planiraju stvarati novac ni iz čega, poput banaka.

Sva ta rješenja sa čarobnim stvaranjem novca kronično su neuvjerljiva. Sve treba spasiti, brodogradilišta, Titovu jahtu, izgraditi tisuće vrtića… sa lažnim novčanicama?

I onda ovaj katastrofalan gaf, praktički poruka umirovljenicima da se ubiju. Možda da se ubiju od užasa kakav je SDP i koliko očajničke poruke šalje. Ako već dosad nije, SDP je sebi stavio omču oko vrata, i izmakao stolicu.

 

Depresivna oporbena situacija

Koliko još godina će umirati ova stranka, dok se ne smanji na veličinu nekadašnjeg HNS-a, i postane nacionalno nevažna? Koliko mandata mora proći dok se stranka konačno ne ugasi?

Jer dok se to ne dogodi, mi smo taoci HDZ-a. Brojimo već drugi mandate laganog gašenja SDP-a.

Iako su izbori tek sljedeće godine, mislim da svi znaju njihov ishod.

“Suučesnici u zločinu”

A vjerojatno će se tek tad, kad se broj fotelja osjetno smanji, neki SDP-ovci zapitati zašto su bili tako bezidejni. Što ako Borzan, Picula ostanu bez fotelja u EU Parlamentu, hoće li se posuti pepelom?

Sve je to sad lijepo, sastanci u Bruxellesu, team buildinzi i zakuske stranke… ali svi žive samo za danas.

Zbog ovakvog SPD-a, HDZ djeluje jači.

Njihova retorika, odnosno retorika Peđe Grbina svodi se na to da je HDZ kriv za sve. Ali odgovor je da je kriv SDP. Zbog njih se ne može maknuti HDZ na vlasti, makar bio još korumpiraniji.

 

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com