Početna Hrvatska Stotine oboljelih od hripavca u Splitu, beba i školsko dijete hospitalizirani

Stotine oboljelih od hripavca u Splitu, beba i školsko dijete hospitalizirani

333
UDIO
Foto: Guliver/Thinkstock

Epidemija hripavca se širi Splitom. Trenutno je 125 zaraženih. Prošli tjedan bilo je 70-ak oboljelih. Ovi poznati slučajevi su većinom laboratorijski potvrđeni pa je zaraženih još i više, piše Index.

Epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Milka Brzović jutros je u razgovoru za HRT pozvala građane da se što prije jave svom pedijatru ako im dijete nije cijepljeno.

– Epidemija se širi. Vidimo veći broj slučajeva u Splitu ali imamo i sporadičnih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dosad je bilo 17 oboljele dojenčadi hospitalizirano, trenutno je jedno hospitalizirano dojenče i jedno školsko dijete s neurološkim komplikacijama.

Najveću težinu bolesti vidimo kod dojenčadi koja ne znaju i ne mogu kašljati, može se stvoriti apneja odnosno prestanak disanja. Oboljeli mogu imati komplikacije kao što su upalu pluća, ali i neurološke komplikacije poput konvulzija i encefalitisa.

Poruka svim ljudima, roditeljima, kako bi se ova epidemija usporila i zaustavila trebamo je usporiti. Uporiti je možemo i pozivamo sve roditelje čija djeca nisu redovno cijepljenja da se jave svom pedijatru i dođu na cijepljenje čim prije kako bi djeca dobila što prije zaštitu – poručila je doktorica Brzović.