Početna Hrvatska HEP: Kreće zimsko računanje dnevnih tarifa

HEP: Kreće zimsko računanje dnevnih tarifa

252
UDIO
Foto: Pixabay

Sa zimskim računanjem vremena koje je krenulo ovoga vikenda u noći s 28. na 29. listopad, mijenja se i računanje dnevnih tarifa za obračun električne energije. Zimsko računanje vremena, kada se kazaljke pomaknu za jedan sat unatrag, krenulo je 29. listopada od 3 sata ujutro, a trajat će do kraja ožujka kada ponovno kreće ljetno računanje vremena. Tarifni modeli za obračun struje prilagođavaju se upravo tome. Zimsko računanje utrošene električne energije prema višoj tarifi obračunavati će se u narednom razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati, piše Večernji list.

Inače, Vlada podsjeća i na Uredbe koje su donesene sredinom ožujka i rujna kojima se uređuje način i formira cijena za kupce struje u kućanstvima. Te mjere su privremene, a stupile su na snagu 1. travnja ove godine te će vrijediti punih godinu dana, dakle do 31. ožujka 2024. Tablica koja je objavljena odnosi se na sva kućanstva čija šestomjesečna potrošnja električne energije od 1. listopada 2023. ne prelazi 3.000 kWh. Ona kućanstva koja ne prelaze taj iznos, razliku potrošnje plaćat će u iznosu koji je uvećan za 50 posto iznosa.

Prema kalkulatoru koji je dostupan na stranicama HEP-a za sve koji žene izračunati okvirnu potrošnju struje, 3.000 kWh iznosi s PDV-om ukupno 442,07 eura, odnosno 3.330.78 kuna što znači da bi mjesečna potrošnja trebala iznositi 74 eura da bi se prešao ”limit” koji je postavila Vlada.