Početna Kolumna TKO ČINI NOVU OSOVINU ZLA?

TKO ČINI NOVU OSOVINU ZLA?

150
UDIO

Lokalno, nacionalno, globalno

TKO ČINI NOVU OSOVINU ZLA?

Kao što je Kremlj preuzeo Rusiju, Hamas je preuzeo Palestinu. Zajedničko im je da su zarobili svoj narod, i apsolutno ih nije briga za uništena djetinjstva, ljudske žrtve, civile bez udova, generacijske traume koje se prenose iz jednog u drugi naraštaj, i tako u nedogled.

Već vidimo tko čini sadašnju (i buduću) Osovinu zla.

U Prvom svjetskom ratu to su bili Njemačka, Austro-Ugarska i Osmansko Carstvo.

U  Drugom svjetskom ratu opet  nacistička Njemačka, militaristički Japan i fašistička Italija plus sateliti.

Dobar, loš, zao

A ako slučajno dođe do Trećeg svjetskog rata, već se vidi tko će biti nove sile zla. (Iako nitko nije nevin, ali postoje loši i gori).

Tko su nove sile osovine?  Pa to je jasno, teroristi, FSB, Kremlj i Iran. Kina je suzdržana, vidjet ćemo šta će biti s njom. I njihovi sateliti, poput Sjeverne Koreje. Polako se kristaliziraju dvije strane, nastaje polarizirani svijet.

Što Hamasovci opet rade u Moskvi?

Dogovaraju sljedeći potez i usklađuju ga s Moskvom? Ili se samo vole družiti sa drugim teroristima.

A Moskva je samo središte te osovine zla, nakon što se u prethodna dva velika rata našla na strani pobjednika.

(i sad će koristiti taj narativ pobjednika od prije 80 godina da posije zlo po svijetu). Nevjerojatno kako se narativi „pobjede u ratu“ koriste kao izlika za nove ratove – i kad postanu najveći svjetski negativci, ruše gradove i ljude u njima, pozivaju se na pobjedu nad nacizmom – ali kakva je to pobjeda u kojoj je poginulo 22 milijuna Sovjeta?

Sve što trebate znati o Rusiji je kako oni tretiraju svoje vojnike

Primjećujemo sličnosti u odnosu Rusije prema Rusima i Hamasa prema Palestincima, koji su kao legitimna palestinska vlast. Ni jedni ni drugi ne mare za svoje vojnike ni civile, baš kao pravi teroristi. Ovdje pričamo o interesnim skupinama koji su preoteli države ili pokrajine, i sad koriste civile kao živi štit. To je glavna poveznica osovine zla.

Rusi opstaju u Ukrajini samo zato jer su spremni konstantno pretvarati tisuće novih vojnika u mljeveno meso. Nakon klaonice Bahmuta, šalju i smrt vojnike kod Anadivke. I nitko ne zna kad će završiti taj besmisleni osvajački rat. Ali ne moramo ni gledati što oni rade izvan Rusije, Irana ili Palestine: dovoljno je pogledati što je unutra.

Isto tako i Iran, u kojem je zastrašujuće živjeti, kojim vlada neka skupina staraca koji provode neke svoje ultraklerikalne zakone. Moralna policija koja hvata tinejdžerice koje ne pokrivaju lice kako su oni to zamislili, ljude osuđuju na smrt jer su stajali pored zapaljene kante za smeće. Majka koja se na društvenim mrežama oglasi o sinu kojeg je usmrtio režim dobije 13 godina zatvora.

Nema slobode. Ti režimi ubijaju ljude, broj vlastitih žrtava ih ne zanima. Oni su spremni žrtvovati do zadnjeg stanovnika, koristiti i posljednju bebu na svom teritoriju kao živi štit.

Države – kaznionice

A najveće žrtve je stanovništvo tih zemalja – Rusi, Palestinci, Iračani. Ti ljudi žive u kaznionicama svojih zemalja (s time da je Palestina pravi kavez, a Rusija i Iran su malo veće kaznionice).

Najsvježiji primjer je Hamas koji ulaze u svoje podzemne tunele gradi pored bolnica i ranjivih civilnih središta. Oni se, poput Putina, kukavički sklone u bunker i slave veliki broj civilnih žrtava. Jer, to će okrenuti međunarodnu zajednicu protiv Izraela.

A i sva pomoć koja stigne se otima, iskoristi za oružje, a ono što ostaje se prodaje tom jadnom stanovništvu. Najveći neprijatelj Palestinaca nije Izrael, nego Hamas.

To je nova osovina zla: Rusija – Iran – Hamas – Sjeverna Koreja. Dovoljan je jedan jedini kriterij: kako tretiraju svoje stanovništvo.

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com