Početna Kolumna KOLEKTIVNO KAŽNJAVANJE JEDNOG NARODA: IZRAELCI SU POSTALI ONI NA KOJE SU UPOZORAVALI

KOLEKTIVNO KAŽNJAVANJE JEDNOG NARODA: IZRAELCI SU POSTALI ONI NA KOJE SU UPOZORAVALI

127
UDIO

Lokalno, nacionalno, globalno

KOLEKTIVNO KAŽNJAVANJE JEDNOG NARODA: IZRAELCI SU OD ŽRTAVA POSTALI ZLOČINCI

Hamas nije stvorio konflikt, konflikt je stvorio Hamas – bivši IDF vojnik

Ubijanje ljudi provodi se pod nazivom „operacija“. Tako danas imamo dvije velike vojne operacije borbe protiv nečega ili nekoga, a zapravo su operacije smrti. To je kao da se boriš fašizmom protiv nacizma.

U prvih 100 dana rata Izrael je bacio bombi na mali pojas Gaze po količini kilotona jednake trima atomskim bombama.

I opet nisu izbačeni s Eurosonga.

Izrael je poslao uputu civilima da izbjegnu na krajnji jug pojasa, da bi  sad gađao grad Rafu u kojeg su izbjegli svi ti civili po uputama Izraela.

Izrael gađa civile američkim bombama, Rusija ubija Ukrajince iranskim dronovima

Pri tome, SAD (Sjedinjene Američke Države) jedine su blokirale rezoluciju o postizanju primirja. Njihovo obrazloženje je da „još nisu sazreli praktični uvjeti za primirje“.

Zapravo puštaju Izrael da dovrši svoju operaciju da učini prostor potpuno nenastanjivim. Provode istu agendu koja je provedena prema  njima prije 80 godina. Možda ne puštaju plin u komore i tako sigurno ubijaju tisuće, nego samo bacaju bombe na nastanjene zgrade i uništavaju čitave kvartove. I „slučajno“ gađaju civile koji čekaju kamione hitne pomoći.  Izraelci su postali oni protiv kojih su se borili.

Kolektivno kažnjavanje

Nakon što su Židovi prošli 2000 godina progona, i bili progonjeni odakle god su došli, dobili su svoju državu u granicama koje im je netko drugi stvorio. A već samo to je bio recept za katastrofu. Siguran si da imaš sljedećih 100 godina konflikta.

U toj državi već je netko živio, i nova država je počela tako da su morali stotine tisuća civila potjerati unutar novih granica. Nakon što su oni (Židovi) tisućljećima bili progonjeni, započeli su novu državu progonom. I onda je ključno postalo pitanje sigurnosti, kako se zaštititi od nezadovoljstva tih originalnih stanovnika kojima se stalno otkida novi komad zemlje.

Premijer Izraela koji je Palestincima dao malo više autonomije,  Yitzak Rabin je ubijen. Ubio ga je židovski ekstremist koji je bio protivnik ikakvih pregovora s Palestincima. A toj struji je pripadao i sadašnji ratni zločinac, premijer Izraela. Jedan od glavnih protivnika ikakave autonomije Palestincima bio je vojnik Netanyahu, najveći zagovornik „mira i sigurnosti“.

Najopasniji igrači su oni koji neprestano pričaju o miru, kao Netanyahu. Uvijek je naglasak da nekoga treba zaštiti, i pod izgovorom te zaštite, sve je dozvoljeno. On je dodao glavni začin u procesu stvaranja Hamasa, on je kumovao rođenju Frankesteina. Ali pitanje je tko je tu pravi Frankestein?

Obećavao sigurnost, donio ultimativnu nesigurnost

„Nobody wants peace more than Israel“ – Netanyahu

Kad pogledamo samo metodu stvaranja naselja u rubnim područjima koji pripadaju Gazi; ti šalješ Izraelce da žive na tuđem teritoriju, uz poticaje i subvencije, i vojsku koja ih čuva – ali kradeš tuđi teritorij, i dio koji uzimaš sebi sve je veći.

Ekstremistička politika stvara ekstremizam. Netanyahu nikad zapravo nije želio mir, onda kad je mislio da ga se ne snima je zapravo priznao da je namjerno sabotirao mirovni sporazum. Hamas je protivnik baš kakvog je priželjkivao, jer onda ima izgovor da počne provoditi svoj iskonski plan: potisnuti Palestince potpuno izvan enklave, tako da ostane pusta zemlja koju će Izrael eventualno obnoviti. I tako zauvijek riješiti palestinsko pitanje. A politički talent manifestira se tako da sve upakiraš u govor o miru.

Jedino je pitanje gdje će oni izbjeglice koji prežive izraelski bijes. Hoće li oni postati novi Židovi, rasuti po svijetu u potrazi za svojom državom?

Inače, Izrael već 5 mjeseci u kontinuitetu radi ratne zločine. Kad će početi paketi sankcija protiv njih? Da Rusija ne bude usamljena.

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com