Početna Nekategorizirano Diego Alves ima gotovo 50% obrana s bijele točke!

Diego Alves ima gotovo 50% obrana s bijele točke!

1097
UDIO

Nastavlja se luda serija obrana penala vratara Valencije Diega Alvesa (29). Brazilac je prekjučer skinuo udarac s bijele točke Bezjaku iz Ludogoreca u Europskoj ligi i tako došao do već petnaestog obranjenoga jedanaesterca (3 od 7 ove sezone) u karijeri, što je pothvat kakvim se ne može pohvaliti nijedan vratar na svijetu!
 
Nevjerojatno; Alves ima gotovo 50-postotnu uspješnost u toj disciplini, a koljena su pred njim zaklecala, među ostalim, Cristianu Ronaldu, Messiju, Diegu Costi, Llorenteu, Kanouteu… ali i dvojici Hrvata – Mandžukiću i Ivanu Rakitiću.
 
Još nevjerojatnije je da takav vratar nije ni blizu golu brazilske reprezentacije iako ima sedam nastupa. Kod Scolarija je nedodirljiv Julio Cesar iz Toronta, a prva pričuva mu je Jefferson iz Botafoga…
 
U novijoj povijesti nogometa najpoznatiji “penal-ubojica” bio je Rumunj Helmut Ducadam iz Steaue, koji je 1986. godine u finalu Kupa prvaka igračima Barcelone obranio čak četiri jedanaesterca.
 
No u Španjolskoj raste još jedan takav talent. Izvjesni Inaki Pena, danas 15-godišnjak, čuvajući vrata Barcelone igračima Atletica prošle godine u finalu turnira u Leonu obranio je čak – šest jedanaesteraca! I ne samo to, posljednji u raspucavanju sam je realizirao za pobjedu!
 
Za usporedbu s Alvesom, Pletikosa je obranio 10 od 43 penala (23,26%), Subašić 8 od 23 (34,76%), a od poznatih europskih vratara najzavidniji postotak ima Ukrajinac Šovkovski, 16 od 45 (35,56%).

preuzeto s vecernji.hr