Početna Nekategorizirano HDZ d.o.o. traži predstečajnu nagodbu!

HDZ d.o.o. traži predstečajnu nagodbu!

924
UDIO

IZVOR: H-ALTER.ORG
Vjerovnici kojima HDZ d.o.o. najviše duguje u predstečajnoj bi nagodbi trebali biti Republika Hrvatska d.o.o., Iseljeništvo d.o.o. (potražnja enormnih financijskih obaveza iz devedesetih godina), Pretvorba & privatizacija d.o.o. (mali i veliki dobavljači tvrtke HDZ d.o.o.), Izbori 2007 d.o.o., Hrvatske autoceste, Hrvatske vode…
…Hrvatske šume, hrvatka polja, hrvatske planine, hrvatski otoci, hrvatska srednja klasa, hrvatsko obrazovanje, zdravstvo i socijalna država, hrvatski mediji, srpsko stanovništvo nakon Oluje i druge likvidirane pravne i fizičke osobe.
 
Poduzeće HDZ d.o.o. podnijelo je nadležnom Ministarstvu pravosuđa zahtjev za predstečajnim postupkom. U priopćenju tvrtke pod ravnanjem direktora Tomislava Karamarka, objavljeno je kako HDZ d.o.o. želi ući u predstečajnu nagodbu nakon što je utvrđeno da je riječ o poduzeću koje je politički insolventno i prema tome faktički spremno za formalno-pravnu likvidaciju. Tvrtka se, zajedno s 200 tisuća zaposlenika, našla u nezavidnoj situaciji jer je višegodišnje gomilanje kazneno-pravnih dugovanja u prvom kvartalu 2014. godine došlo na naplatu.
 
U predstečajnoj dokumentaciji tvrtka HDZ predstavila je plan restrukturiranja, prema kojem bi se, preživi li kao pravna osoba, za dvije godine mogla u potpunosti oporaviti i na izborima postati vodeće političko poduzeća u Hrvatskoj. Do te pozicije ovo će poduzeće, prema predloženom programu, doći putem drastičnog povećanja jeftine proizvodnje šovinizma, straha od neprijatelja, ksenofobije i sličnih tradicionalnih kariranih proizvoda koji su u zadnjih nekoliko godina dosta tražena roba na zajedničkom europskom tržištu.
 
“Potražnja za ovim proizvodima će, prema našim procjenama, biti sve veća i na hrvatskom tržištu s daljnjom eskalacijom financijske krize, zbog čega ćemo se posebno potruditi da u što kraćem roku odgovorimo na sve veće zahtjeve konzumenata”, naveo je direktor Karamarko u planu restrukturiranja.
 
Vjerovnici kojima HDZ-a d.o.o. najviše duguje u predstečajnoj bi nagodbi trebali biti Republika Hrvatska d.o.o., Iseljeništvo d.o.o. (potražnja enormnih financijskih obaveza iz devedesetih godina), Pretvorba & privatizacija d.o.o. (mali i veliki dobavljači tvrtke HDZ d.o.o. ), Izbori 2007 d.o.o., Hrvatske autoceste, Hrvatske vode, Hrvatske šume, hrvatka polja, hrvatske planine, hrvatski otoci, hrvatska srednja klasa, hrvatsko obrazovanje, zdravstvo i socijalna država, hrvatski mediji, srpsko stanovništvo nakon Oluje i druge likvidirane pravne i fizičke osobe.
 
Sve ove institucije trebale bi, dakle, biti vjerovnici tvrtki HDZ d.o.o. ali zbog zakonske i memorijske zastare jedini vjerovnik HDZ-a će biti Županijski sud u Zagrebu.
 
Skeptičniji dio javnosti, međutim, upozorava kako tvrtka HDZ d.o.o. nastoji ući u predstečajnu proceduru jedino iz razloga kako bi, poput mnogih tvrtki prije nje, od države dobila oprost utvrđenog poraza u iznosu od 25 milijuna kuna plus kamate, što znači da će država biti jedina oštećena stranka  na kraju ovog slučaja. Takva upozorenja temelje na činjenici da su u tvrtki HDZ d.o.o. pumpali vlastita potraživanja i potraživanja pravne države prema sestrinskoj tvrtki Ivo Sanader d.o.o. kako bi na taj način mogli jednostrano odlučiti da nikad kao tvrtka HDZ d.o.o., sukladno pravilima predstečajne nagodbe, neće isplatiti dugovanja koja imaju prema malim glasačima i ostalim sudioničarima koji su dvadeset godina na izborima odabirali upravu ovog poduzeća.
 
Te se tražbine najvećim dijelom odnose na dugovanje priznanja i pokajanja da su nečinjenjem i nesavjesnim poslovanjem zapravo bili suučesnici u poražavajućoj bilanci tvrtke HDZ d.o.o. Pored toga, smatra se da su dužni zato jer  kao izvođači radova, u više navrata angažirani na izgradnji budućnosti u Republici Hrvatskoj, nisu obavljali javne radove za koje su bili odabrani putem okvirnih, četverogodišnjih, natječaja. Štoviše, ne samo da nisu obavljali plaćene javne radove, već su iz ovog poduzeća preusmjeravali strojeve i ostale pokretnine i nekretnine na privatna gradilišta, gdje su izgrađivali poslovne imperije Ivice Todorića i sličnih privatnih poduzeća.
 
Stvar je dodatno kulminirala nakon što je tvrtka prije nekoliko godina uhvaćena da nezakonito trguje zajedničkim dobrom, premda je na etiketama ovih proizvoda pisalo “domoljublje”.
 
Njihov plan dobrim dijelom ovisi i o Europskoj uniji, čiji su predpristupni poticaji od 2009. godine uvjetovali značajan porast proizvodnje zatvorenika u ovoj kompaniji. No, eksperti za EU smatraju kako uslijed kriznog razdoblja ova multinacionalna korporacija više ne dijeli takve poticaje, što pokazuju tržišta Nizozemske, Francuske, Italije, Grčke i drugih zemalja članica gdje bez ikakve intervencije Bruxellesa buja lukrativni biznis proizvodnje fašistoidnih tendencija. EU, ističu rečeni eksperti, sada potiču tvrtke u zemljama-članicama samo s lijepim ambalažama, dok njima prepuštaju pakiranje autohtone pjene.
 
Viđeni intelektualci u Hrvatskoj smatraju pak kako je predstečajna nagodba tvrtke HDZ d.o.o. imperativ za Republiku Hrvatsku, pod obrazloženjem da će se njime spasiti sama demokracija. Odvjetnik Željko Olujić ističe kako država u samom startu nije smjela kazniti HDZ – pod obrazloženjem da nije HDZ kriv što su njime rukovodili kriminalci – premda je ovo poduzeće godinama uspješno poslovalo upravo zahvaljujući kriminalu i korupciji. To je zato jer intelektualci poput Olujića i dalje uporno vjeruju kako je zapravo riječ o političkoj stranci, a ne o poduzeću koje je osnovano s ciljem da posluje po netržišnim uvjetima, poput sestrinske tvrtke Fimi-media.
 
H-Alter je upitao direktora Tomislava Karamarka smatra li da je spašavanje njegove kompanije preko predstečajne nagodbe moralno i pošteno, i pruža li ova vlast tvrtkama poput njegove, putem Zakona o predstečajnoj nagodbi, nekakvu vrstu ultimativne legalizacije dvadesetogodišnjih kriminalnih oblika poslovanja.
 
Direktor Tomislav Karamarko je odgovorio da ne razumije pitanje i kako samo može kazati da je HDZ d.o.o. društvo s ograničenom, a ne kolektivnom odgovornošću.
 
Ministar financija Slavko Linić pozdravio je pak svaku mogućnost predstečajne nagodbe, odbacujući pritom ovakve i slične razloge zbog koijh bi se ona trebala sklopiti.
 
“Gašenjem HDZ-a Hrvatska neće ostati bez demokracije, nego će zaposlenici HDZ-a ostati bez radnih mjesta u državnim poduzećima. Prema tome, predstečajne nagodbe su, kao što sam već stotinu puta ponovio, jedino i izričito pokrenute zbog očuvanja radnih mjesta”, poručio je Linić preko Jutarnjeg lista.
 
Ministarstvo pravosuđa, nadležno za ovakve predstečajne nagodbe, kratko je priopćilo kako razmatraju zahtjev poduzeća HDZ d.o.o. i dodalo kako su opet, po deseti put, odbili zahtjeve da se u istom kontekstu razmotri slučaj Rena Sinovčića.

IZVOR: H-ALTER.ORG