Početna Nekategorizirano Stanje u svezi Krima se sve više komplicira

Stanje u svezi Krima se sve više komplicira

733
UDIO

PRIPOJENJE ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji podržalo je 96,77 posto glasača na referendumu održanom u nedjelju, objavio je u ponedjeljak nakon prebrojavanja svih glasova predsjednik izbornog povjerenstva na Krimu Mihail Mališev dodajući da je odziv bio 83 posto birača.
 
Nešto ranije o rezultatima je javio proruski čelnik Krima Sergej Aksionov na Twitteru. “Konačni rezultati referenduma su 96,6 posto za!”, napisao je Aksionov.
 
Krimski parlament uputio je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici prijedlog Rusiji da pripoji Krim, javlja agencija Itar-Tass.
 
Parlament je “uputio prijedlog Ruskoj Federaciji da primi Krim kao novi subjekt sa statusom republike”, objavljeno je na internetskoj stranici parlamenta.
 
Krimsko parlamentarno izaslanstvo trebalo bi u ponedjeljak doputovati u Moskvu kako bi razmotrilo postupak potreban za pripajanje tog crnomorskog poluotoka Rusiji. Čelnik parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da će u krajinske vojske postrojbe u regiji biti raspuštene.
 
EU i SAD nameću sankcije
 
Europska unija i SAD odlučili su nametnuti sankcije ruskim dužnosnicima za koje smatraju da su sudjelovali u narušavanju teritorijalnog suvereniteta Ukrajine. EU je tako sastavila listu na kojoj je 21 osoba, a kojima će se zaplijeniti imovina i bit će im zabranjeno kretanje unutar Unije. 
 
Američki predsjednik Barack Obama uveo je u ponedjeljak sankcije jedanaestorici Rusa i Ukrajinaca koji se smatraju odgovornima za ruski vojni upad na Krim, a među njima su i dvojica glavnih pomoćnika ruskoga predsjednika Vladimira Putina.
 
U skladu s Obaminom odredbom zamrzava se sva imovina jedanaestorice Rusa i Ukrajinaca u SAD-u te im se zabranjuju putovanja u SAD. Među njima su svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič te Putinovi pomoćnici Vladislav Surkov i Sergej Glazjev.
 
IZVOR: index.hr