Početna Nekategorizirano Ukida se obvezno članstvo u HGK

Ukida se obvezno članstvo u HGK

887
UDIO

MINISTAR poduzetništva i obrta Gordan Maras, odgovarajući na pitanja čitatelja Poslovnog dnevnika, najavio je ukidanje obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori!
 
“Vrlo brzo prezentirat ćemo zakon kojim se ukida obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i kojim će poduzetnici sami odlučivati žele li ili ne biti članovi Komore. Nepotrebne su ove aktivnosti ispisivanja, koje vidimo sada, da pojedini poduzetnici opravdano upozoravaju da nemaju nikakve koristi. Mi ćemo to osigurati zakonskim rješenjem.”, kazao je Maras.
 
Prema Marasovim riječima, osim uvođenja dobrovoljnog članstva, izmjenama zakona bit će osigurana i reprezentativnost skupštine HGK.
 
“Skupština mora biti reprezentativna, tj. oni koji odluče ostati unutar skupštine, moraju biti po određenim kriterijima reprezentirani, po veličini tvrtke, po prihodima, po djelatnosti itd., da se izbjegne ono što se događalo u prošlosti, da jedna osoba bira tko će biti član Skupštine, pa onda oni biraju njega”, dodaje Maras.
 
Maras je izrazio sumnju u regularnost izbora novog predsjednika Luke Burilovića, jer, kako kaže, osoba mora imati 10 godina staža ne mjestima koje imaju strateškog utjecaja na gospodarstvo.
 
Burilović je osam godina bio u Sladorani, a prije toga dvije godine bio je zamjenik načelnika općine Nijemci.
 
“Vlada će sigurno, i to vrlo brzo, mogu obećati, u narednih mjesec dana uputiti prijedlog  zakona prema kojem će poduzetnici moći birati što žele, i na koji način žele participirati u Hrvatskoj gospodarskoj komori”, zaključio je Maras.
 
IZVOR: INDEX.HR