Početna Nekategorizirano Najmlađi načelnik u Hrvatskoj

Najmlađi načelnik u Hrvatskoj

647
UDIO

Ivan Krželj je od ponedjeljka postao najmlađi načelnik u Hrvatskoj, nakon što je na izvanrednim izborima u općini Zadvarje njegova nezavisna lista pobijedila HDZ. Krželj će za nekoliko dana napuniti tek 23 godine.
“Priznajem, još nisam svjestan što mi se dogodilo. Nisam siguran da je sve ovo istina”, ispričao je Krželj za Slobodnu Dalmaciju. 
 
Čitavo je mjesto praktički glasalo za njega: od ukupno registriranih 256 birača, na izbore je izišlo njih 206, a od tih 206 Ivanovo je ime zaokružilo njih 136, ili 66 posto. 
 
Bivši načelnik Branko Krnić, iza kojega je stajao HDZ, morao je čestitati boljemu. A to je i učinio. SMS-om. 
“Gospodinu Krniću, hvala, no mi ćemo bolje i transparentnije voditi općinu. On nas je razočarao. Ovih godinu dana, koliko smo participirali u radu Vijeća, uvjerili smo se da Zadvarje i Zadvarjani zaslužuju kvalitetniju vlast, stoga nismo željeli podržati proračun, zbog čega su na koncu i raspisani novi izbori. On nas je, istina, pokušavao oblatiti po mjestu tvrdeći kako smo mladi i zeleni, te kako nismo ni pročitali prijedlog proračuna, no prava je istina da je proračun bio aljkavo pripremljen, da je bio pun grešaka, što je na koncu, kad je postao svjestan da mislimo ozbiljno, i Krnić priznao nudeći nam da zajedno sastavimo novi prijedlog, no bilo je prekasno”, objasnio je Krželj. 
 
Sljedećih će mjeseci raditi volonterski
 
Najavio je da će za prvi potez smanjiti vlastitu plaću, te će mjesečno primati 4.200 kuna – ali tek nakon što gospodin Krnić i njegov zamjenik prestanu dobivati svoju zaštićenu plaću. Sljedećih će mjeseci, dakle, raditi volonterski, kao i njegova zamjenica Ivana Krnić. 
 
“Tako ćemo na godišnjoj razini uštedjeti 150.000 kuna, a na taj ćemo način pokriti i troškove ovih izbora”, izračunao je Krželj. Sad treba vidjeti što se s proračunom od dva milijuna kuna može, a što ne može, ali najavljuje što želi: “Želimo Zadvarje iz kojega mladi neće bježati, Zadvarje u kojemu će se moći živjeti”.
 
IZVOR: M.P./Slobodna Dalmacija