Početna Nekategorizirano Sumorna prognoza Hypa

Sumorna prognoza Hypa

780
UDIO

ZAGREB – I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje mirno trgovanje, uz stagnaciju Crobexa, jer nema poticajnih poslovnih vijesti, pa investitori nemaju smjernica. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.
 
Crobex indeks ojačao je jučer za 0,34 posto, na 1.766 bodova, a Crobex10 za 0,49 posto, na 986 bodova.
 
Redovni promet iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je otprilike 400.000 više nego prethodnog trgovinskog dana.
 
Ponovno je jedina s milijunskim prometom bila dionica HT-a, i to s 1,77 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,36 posto, na 164,85 kuna.
 
Cijena dionice Atlantske plovidbe ostala je, pak, nepromijenjena na razini od 395 kuna, unatoč službenoj objavi da je kompanija predala pismo namjere za kupnju dionica Hotela Maestral u vlasništvu države i njezinih agencija. No, dionica Maestrala poskupjela je više od 10 posto, na 203,86 kuna, uz 153.000 kuna prometa.
 
„Već neko vrijeme na domaćem je tržištu trgovina ustaljena. Uz slabe promete, Crobexi jedan dan ojačaju, drugi oslabe, što pokazuje da je tržište bez jasnog smjera“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.
 
Kako dodaje, u posljednje vrijeme na smjer Crobexa ponajviše utječe cijena dionice Ine, zbog svoje težine u glavnim burzovnim indeksima, dok cijene nalikvidnijih izdanja uglavnom stagniraju. Dionica Ine jučer je ojačala 3 posto, na 3.400 kuna, uz 89.000 kuna prometa.
 
„I danas očekujem stagnaciju, jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora ili makroekonomskih objava. Sumorna prognoza analitičara Hypo banke o padu gospodarskih aktivnosti u ovoj godini investitorima će prije dati vjetar u prsa nego u leđa“, ocjenjuje Rinkovec.
 
Glavni ekonomist Hypo Alpe Adria banke Hrvoje Stojić predstavio je jučer makroekonomske prognoze, ustvrdivši da će za Hrvatsku 2014. biti još jedna recesijska godina, s padom BDP-a za 0,7 posto. Do gospodarskog pada ove će godine doći uslijed fiskalne konsolidacije temeljem procedure prekomjernog deficita (EDP), ali i slabe osobne potrošnje uslijed razduživanja privatnog sektora i rasta nezaposlenosti.
 
Na inozemnim burzama, pak, vlada dobro raspoloženje. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer su ulagače ohrabrili solidni pokazatelji iz američkog gospodarstva, prije svega jačanje povjerenja potrošača.
 
Dow Jones ojačao je 0,56 posto, na 16.367 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,44 posto, na 1.865 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 4.234 boda.
 
I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima u SAD-u, ali i nadi da će kineske vlasti uskoro donijeti mjere za poticanje posustalog gospodarstva.
 
„Raspoloženje investitora zasad je dobro, no na oprezu su. Nikad se ne zna kada će stići neka vijest oko Ukrajine, koja bi mogla naglo srušiti burze“, navodi Rinkovec.
 
Kako dodaje, na europskim burzama danas očekuje mirno trgovanje, dok bi u fokusu investitora mogla biti vijest da Facebook preuzima Oculus.
 
Kako je objavljeno, društvena mreža Facebook za dvije milijarde dolara kupit će Oculus, 2-godišnju tvrtku koja proizvodi naočale za virtualne igre. Analitičari ističu da to predstavlja veliki korak, kojeg Facebook poduzima u očekivanju iduće velike promjene u razvoju tehnološke industrije, i to u vrijeme kada se potrošači sve više, umjesto osobnim računalima, okreću pametnim telefonima.
 
„Zanimljiva je to vijest. Vrijeme će pokazati je li osnivač Facebooka postao vizionar ili šopingholičar“, zaključuje Rinkovec. 
 
IZVOR: SEEBIZ.EU