Početna Nekategorizirano Gospođi Merzel određen pritvor

Gospođi Merzel određen pritvor

583
UDIO

SLIKA: INDEX.HR

SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel danas je na zagrebačkom Županijskom sudu na zahtjev Uskoka određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

 
Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić također je dvojici suosumnjičenika, vlasniku tvrtke IGM Turopolje i predsjedniku Nadzornog odbora Cesta Sisak Silviju Kobešćaku i Bernardu Popecu, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, odredila mjesec dana zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.  No, Popecu je ipak prihvaćeno jamstvo, za koje je ponudio više svojih nekretnina, tako da bi nakon provedene sudske procedure uz jamčevinu mogao biti pušten da se brani sa slobode.
 
“Sutkinja istrage donijela je rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke, kojih prema sadašnjem trenutku i prijedlogu USKOK-a treba saslušati 106. Tu je još i opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi, obzirom da ista obnaša još uvijek funkciju županice”, rekao je Devčić i dodao da će Lovrić Merzel biti prebačena u Remetinec.
 
Uskok mora saslušati 106 svjedoka
 
U istrazi protiv SDP-ove sisačko-moslavačke županice Uskok je predložio čak 106 svjedoka pa je obrana najavila dugotrajnu pravnu bitku tijekom koje će Marini Lovrić Merzel gotovo sigurno produljiti jednomjesečni istražni zatvor što joj je danas određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.
 
Osim velikog broja svjedoka županici u prilog ne ide ni činjenica što je i dalje na funkciji pa se opasnost od ponavljanja kaznenog djela kao razlog za istražni zatvor može navoditi sve dok ne podnese ostavku.
 
Odvjetnik: Teško je reći što joj je na duši
 
“Počinje pravna bitka koja će dugo trajati. Prema onome što zasad znam i po načinu obrane koju je iznijela jučer zapravo sam optimist u krajnjoj konzekvenci i očekujem da će stvari u jednom trenutku krenuti dobro što se obrane tiče”, izjavio je odvjetnik Berislav Živković, dok je njegova klijentica, nakon odluke istražne sutkinje, putovala prema zatvoru u Remetincu.
 
Živković je kazao da odlazak u zatvor nitko ne primi ravnodušno, ali da se Lovrić Merzel “držala sasvim normalno”. “No, što joj je u duši teško je reći”, dodao je odvjetnik koji je najavio žalbu na odluku o istražnom zatvoru, kao i ponovno nuđenje jamčevine za puštanje iz istražnog zatvora.
 
Merzel nudila nekretnine i štedni račun za jamstvo, sud odbio
 
Sutkinja istrage Jadranka Mandušić odbila je županičin zahtjev da joj se kao jamstvo priznaju nekretnine i štedni račun, no prihvatila je jamstvo za jednog od njenih dvoje suosumnjičenika Bernarda Popeca.
 
Ipak i on će, zajedno sa županicom i vlasnikom tvrtke IGM Turopolje te predsjednikom Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijom Kobešćakom u Remetincu boraviti dok se, u slučaju da mu odluka o jamstvu postane pravomoćna, ne provede upis hipoteke na nekretnine kojima jamči da na slobodi neće utjecati na svjedoke.
 
Kobešćakov odvjetnik Gordan Preglej rekao je da se na njegova branjenika odnosi tek desetak svjedoka pa bi on mogao biti pušten na slobodu i prije isteka jednomjesečnog zatvora.
 
Živković je kazao da je među svjedocima velik broj zaposlenika sisačko-moslavačke županije, ali i svi vijećnici koje je Lovrić Merzel, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito angažirala kao svoje savjetnike i zato im plaćala naknadu od 5.000 kuna mjesečno.
 
Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel odbacila je na ispitivanju u Uskoku sve optužbe i očitovala se o svih pet zlouporaba teških više od 10,5 milijuna kuna, a na isti način se se branila i pred sutkinjom istrage.
 
Županijom će upravljati zamjenica
 
Pitanje koje se sada logično nameće glasi: tko će upravljati Sisačko-moslavačkom županijom dok je Lovrić Merzel u pritvoru? Odgovor je ponudio ministar uprave Arsen Bauk. 
 
“Zakon o lokalnim izborima predvidio je da mandat župana ili gradonačelnika može prestati ostavkom, smrću, promjenom prebivališta ili pravomoćnom presudom duljom od mjesec dana. Ovdje to nije slučaj. Ostaje vidjeti kakva će biti odluka suda. U međuvremenu Županiju će voditi, pretpostavljam, zamjenica”, izjavio je Bauk.