Početna Nekategorizirano Jadranski Titanic

Jadranski Titanic

685
UDIO

Putnički parobrod Baron Gautscha, na kojemu je, prema službenim podacima, poginulo 177 putnika od njih ukupno 300, potonuo je u kolovozu davne 1914. godine.
U subotu će u Rovinju predstaviti projekt koji će Baron napokon približiti građanima. Brod koji su, zbog razmjera tragedije, prozvali “Jadranski Titanic” još je na dubini od 40 metara, šest nautičkih milja od Rovinja. Dug je 85 i širok 11,6 metara. Na brodu su bili uglavnom pripadnici elite koja se vraćala s godišnjeg odmora u Velom Lošinju koji je tada bio pod Italijom i gdje je bio centar za liječenje asmatičnih bolesti. Brod je naletio na minu, koju je zbog početka Prvog svjetskog rata postavila austrougarska mornarica.
Nakon naleta na minu potonuo je za samo sedam minuta, a u vrijeme nesreće ni kapetan niti prvi časnik nisu bili na mostu jer su se odmarali. Nakon tragedije upravo su oni prvi napustili brod. Iste godine u Puli je bilo suđenje za tragediju, no zbog nedostatka dokaza nitko od nadležnih nije odgovarao.
Vjeruje se da je brod Baron bio pun obiteljskog blaga, jer su ljudi zbog rata pokupili sve što su imali te krenuli na putovanje “u bolji život”.
– Pretpostavlja se i da je tog dana na brod ukrcana i državna riznica koja je bila u čak pet sefova. Sve je potonulo zajedno s brodom. Blago nikad nije nađeno – kazao je Filip Višić, voditelj projekta i ronilac koji više od deset godina istražuje taj parobrod.
 
IZVOR: 24SATA.HR