Početna Nekategorizirano Petrokemija u mjesec dana na pola vrijednosti

Petrokemija u mjesec dana na pola vrijednosti

558
UDIO
ZAGREB – Prošli je tjedan na Zagrebačkoj burzi bio siromašan korporativnim vijestima, pa je Crobex indeks, unatoč nešto intenzivnijem trgovanju, stagnirao oko najniže razine u posljednjih pet mjeseci. Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 0,2 posto, na 1.749 bodova, najnižu razinu od 18. studenoga, kada je na zatvaranju iznosio 1.748 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,2 posto, na 981 bod.
Redovni promet iznosio je 73,4 milijuna kuna, što je otprilike 25 milijuna više nego tjedan dana ranije. Još 12,4 milijuna kuna ostvareno je blok transakcijama dionicama Atlantic grupe, HT-a i Zagrebačke banke.
„Protekli je tjedan na domaćem tržištu bio oskudan korporativnim vijestima. Tako je Crobex, iako je trgovanje bilo nešto intenzivnije, nastavio stagnirati oko najniže razine u zadnjih pet mjeseci te je i dalje u negativnom trendu”, kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.
Ističe da je, uz uobičajeno likvidna izdanja, u fokusu investitora bila dionica Petrokemije, čija je cijena potonula 26,64 posto, na 53,99 kuna, nakon što je u ponedjeljak objavljeno da niti u produženom roku nije pristigla niti jedna obvezujuća ponuda za kupnju te tvrtke.
„Od prve službene objave 12. ožujka da nema zainteresiranih ulagača za privatizaciju Petrokemije cijena te dionice gotovo se prepolovila”, navodi Čićin-Šain.
Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Leda, kojom je ostvareno gotovo 16 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ostala nepromijenjena na 8.630 kuna.
Dionicom HT-a je u redovnom trgovanju ostvareno 12,5 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 0,57 posto, na 166,25 kuna, dok je blok promet tom dionicom iznosio 6,4 milijuna kuna.
Znatniji promet ostvaren je i dionicama Ericssona Nikole Tesle, 7,5 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,25 posto, na 1.605 kuna, te Čakovečkih mlinova, 4,3 milijuna kuna, s padom cijene za 0,47 posto, na 3.200 kuna.
Veći promet ostvaren je i redovnom dionicom Adrisa, 3,5 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,09 posto, na 278 kuna.
„Nažalost, nema poticajnih vijesti na vidiku, koje bi u kratkom roku mogle podignuti Crobex, stoga i idućih dana očekujemo njegovu stagnaciju oko sadašnjih razina”, ocjenjuje Čićin-Šain.
A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući solidnim makroekonomskim pokazateljima i porukama središnjih banaka da će nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.
Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,6 posto, na 16.412 bodova, a S&P 500 indeks 0,4 posto, na 1.865 bodova.
I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,2 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1, a pariški CAC 1,6 posto.
Na samom početku prošloga tjedna ulagače je ohrabrila predsjednica Feda Janet Yellen kazavši da će izuzetna predanost središnje banke poticanju rasta gospodarstva biti potrebna još neko vrijeme. Time je otklonila strahovanja ulagača da će ključne kamate biti povećane prije nego što se očekivalo.
„Pozitivno je na svjetska tržišta kapitala protekloga tjedna utjecala izjava Fedove čelnice Yellen da će američko gospodarstvo uživati postojeću potporu Feda kroz produženo vremensko razdoblje, s obzirom na postojeće slabosti ekonomije. Pozitivnom sentimentu je pridonio i predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavivši da je ECB spremna zadržati ekspanzivnu monetarnu politiku, kao i uvesti dodatne mjere pokaže li se to potrebnim”, zaključuje Čićin-Šain.
 
IZVOR: SEEBIZ.EU
UDIO
Prethodni članakJadranski Titanic
Sljedeći članakMirela Holy