Početna Nekategorizirano Mirela Holy

Mirela Holy

696
UDIO

Zvijezda istraživanja javnog mnijenja od početka godine, Mirely Holy, gostovala je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva. U samo nekoliko mjeseci, njezina se stranka ORaH popela na treće mjesto u istraživanjima, a ona sama se našla na drugom mjestu po popularnosti među političarima.
Na samom početku emisije Mirely Holy je kazala da bi bila sretnija da je rast popularnosti njezine stranke ORaH bio postepeniji i rezultat njihova rada, a ne rezultat razočaranosti građana trenutnom politikom i političarima. 
 
Strah ju je, kaže, jer su se odmah našli na meti raznoraznih, kako je rekla “pirana i ajkula” na političkoj sceni i raznih napada, a na neke je, rekla je, bila i prisiljena odgovoriti, misleći na napad premijera Zorana Milanovića. 
 
 
Potrošili 50-ak tisuća kuna
 
Upitana o stranci, rekla je da se ORaH organizira s izuzetno malo novca. Financira se od malih donacija i članarina, što je, rekla je, izuzetno teško. Do sada je stranka potrošila 50-ak tisuća kuna, a oslanja se isključivo na volonterski rad. Istaknula je da ona ne prima novac za političko djelovanje koje primaju stranke koje su zastupljene u Saboru. “Ja sam izabrana na listi SDP-a i držala sam da je pošteno da taj novac i dalje ide SDP-u”, kazala je. 
 
Istaknula je ponovno da OraH neće koalirati ni s jednom strankom, jer “na političkoj sceni nema stranke s kojom bi mogao koalirati”. Što se tiče liste za izbore za Europski parlament, Holy je kazala da je ona na listi jer je prepoznatljivo ime te da drži da nije nepošteno to što ne namjerava i otići u parlament, bude li izabrana. 
 
U emisiji su se neizbježno dotaknuli tema koje su bile kamen spoticanja u vrijeme dok je bila ministrica: “Ja nisam ministrica već godinu i pol. Ako su ti projekti koji su se tada gurali bili tako kvalitetni, zašto još uvijek nisu realizirani? Ja sam im se protivila jer sam držala da su izuzetno loše pripremljeni”, kazala je Holy. 
 
Istaknula je da ORaH nije udruga i da nema “deal” sa zelenim strankama, da se ona ne protivi termoelektranama na ugljen, ali ne razumije zašto se u njihovom planiranju ne pokušavaju iskoristiti najnovija tehnološka dostignuća. 
 
ORaH svoju politiku temelji na održivom razvoju, što je šire od zaštite okoliša. Stranka se zalaže za gospodarski razvoj, zaštitu okoliša i ljudska prava, rekla je Holy. 
 
Tko ne može obavljati svoj posao, mora otići
 
Kao jedan od osnovnih projekata Holy je istaknula reformu javne uprave, koju želi provesti po uzoru na Dansku, koja ima vrlo učinkovitu javnu upravu. Hrvatska neće imati nikakvu šansu ako to ne učini, rekla je Holy, pojasnivši da se točno mora znati što tko radi u upravi i koji su njegovi zadaci. Oni koji svoj posao ne mogu obavljati, moraju otići, Hrvatska ne može tegliti neradnike. 
 
Holy kaže da će se uštede koje traži Europska komisija moći pronaći na sitnim stavkama unutar svakog ministarstva. Izlazak iz krize po njezinom se mišljenju ne mora temeljiti samo na rezovima. 
 
Spomenula je problem uzgoja industrijske konoplje kao primjer lošeg funkcioniranja naše države, jer se većina biljke mora bacati, samo zato što je zabranjen i uzgoj indijske konoplje, marihuane. Istaknula je da se konoplja koristi u brojnim proizvodima i mogla bi biti značajna za hrvatsku poljoprivredu, no njezin uzgoj i iskorištavanje brane dva zakona i jedan pravilnik. “Odgovorno društvo promijenilo bi ih u tjedan dana”, rekla je. 
 
Neminovno, nakon izlaganja o industrijskoj konoplji voditelj Aleksandar Stanković ju je upitao i za stav o legalizaciji indijke konoplje, odnosno marihuane. “Mislim da je društvo licemjerno što dozvoljava alkohol i cigarete, a marihuanu zabranjuje”, rekla je Holy čija se stranka zalaže za legalizaciju.
 
IZVOR:D.D.