Početna Nekategorizirano Kakvo vrijeme nas čeka ovo ljeto

Kakvo vrijeme nas čeka ovo ljeto

575
UDIO

Prva tri mjeseca ove godine bila su najtoplija od kada postoje mjerenja, primjerice u Splitu je bilo za čak 3,3 stupnja toplije od dosadašnjeg rekorda. S obzirom na sadašnje dugoročne prognoze čini se kako će se u istom tonu nastaviti i u idućih nekoliko mjeseci.
Prvi ovogodišnji kvartal donio je povijesni meteorološki rekord za Split jer je razdoblje od prva tri mjeseca u Splitu bilo za čak 3,3 stupnja toplije od dosadašnjeg rekorda. Izmjerili su to članovi Udruge Crometeo vodeći se temperaturama na meteorološkoj postaji Split Marjan. 
 
”Srednja mjesečna temperatura bila je 13 stupnjeva, a mjesec ožujak je bio 2,5 stupnjeva topliji od višegodišnjeg prosjeka. Najtopliji dan u mjesecu bio je 29. ožujka s 20 stupnjeva”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Rade Popadić. 
 
Temperature iznad 25 stupnjeva
 
Što nas dalje čeka, pitanje je koje zanima mnoge. Kako je godina počela, tako će se i nastaviti, pa će i početak drugog tromjesečja obilježiti toplina i temperature više od 25 stupnjeva. 
 
Najavljuju to i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda prema čijim će najavama i početak travnja biti topliji od uobičajenog, i to za barem dva do četiri stupnja. 
 
Ovakvo toplo vrijeme donijelo je rekorde, ali i zagrijalo more, pa je zadnjih dana temperatura narasla za cijeli jedan stupanj, te na šibenskom i splitskom području iznosi 16 stupnjeva, što je za one odvažnije prava temperatura za početak sezone kupanja. 
 
A kakvo nas ljeto čeka?
 
Iako je rano predviđati što će nam donijeti daljnji mjeseci, obistine li se dugoročne prognoze, proljeće će se po temperaturama “stopiti” s ljetom, a ljeto će biti dugo i vruće. 
 
IZVOR: I.La./ Slobodna Dalmacija