Početna Nekategorizirano Interes za Petrokemiju iz Rusije

Interes za Petrokemiju iz Rusije

365
UDIO

ZAGREB – Dragan Marčinko na čelo Petrokemije došao je u možda najdramatičnijim trenucima. Nedavni pokušaj pronalaska strateškog partnera za Petrokemiju neslavno je završio, a Uprava je pripremila plan restrukturiranja koji podrazumijeva brojne rezove, bez čega kutinskoj kompaniji prijeti stečaj. U razgovoru za Jutarnji list ovaj bivši šef Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) tvrdi da potencijalni partneri zapravo kažu da je stanje na tržištu takvo da nije trenutak da idu u rizik preuzimanja Petrokemije.
 
– Drugi razlog za njihovo odustajanje je vlasnički udio. Mi smo nudili da kroz dokapitalizaciju i investicije postanu vlasnik 51 posto kompanije, što njima očito nije bilo dovoljno. Treći razlog je cijena plina. Kada sve to zbrojite, posljedica je da nitko nije dao obvezujuću ponudu za Petrokemiju. No, činjenica jest da su u prosincu prošle godine izašli s neobvezujućim ponudama, a stanje ni na tržištu, ni u Petrokemiji zadnjih se mjeseci nije nešto bitnije promijenilo. Stoga moram priznati da nas je iznenadilo da nisu poslali obvezujuće ponude.
 
Petrokemija će prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način, doći do nekog investitora ili strateškog partnera, tvrdi Mačinko. 
 
– Vrata nikome nisu zatvorena. Od kraja prošloga tjedna, recimo, već je stiglo nekoliko pisama potencijalnih partnera. Svakog ćemo primiti i informirati se o njegovim namjerama te mu reći koje su naše. Nas zanima opstanak Petrokemije, industrije i proizvodnje u Kutini, i jedino partneri koji su to spremni podržati su dobrodošli. Sve ostale, špekulativne ponude nisu nam prihvatljive.
 
Postoji interes iz Rusije, potvrdio je Marčinko.
 
– Neka pisma koja smo dobivali u pravilu dolaze od posrednika, odvjetnika ili konzultanata, no ne znam koga točno zastupaju. Ni sa kim još nismo razgovarali. Samo smo svima rekli da je proces završen i da, ukoliko žele, slobodno se mogu javiti Upravi i prezentirati svoje ponude, zaključuje.
 
IZVOR: SEEBIZ.EU