Početna Nekategorizirano Održano predstavljanje knjige – “Moj pustolovni planet”

Održano predstavljanje knjige – “Moj pustolovni planet”

448
UDIO
 
Premijerno predstavljanje najnovije knjige književnika Igora Knižeka „Moj pustolovni planet“ održano je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, u Kaštel Sućurcu, u Gospojskoj štradi (Muzej grada Kaštela, dvorište Nadbiskupske palače), u ponedjeljak, 07. travnja.
 
-Čast nam je što je Igor Knižek svoju zbirku bajki Moj pustolovni planet odlučio premijerno predstaviti upravo u Kaštelima, i to u prekrasnom prirodnom ambijentu Gospojske štrade, okružene kamenim zidinama kule nadbiskupa Gualda podignute 1392. godine i drevne Nadbiskupske palače, sjedišta i ljetnikovca splitskih nadbiskupa od 15. stoljeća. Knjiga Moj pustolovni planet „svjetlost dana“ ugledala je tek prije nekoliko dana, točnije krajem ožujka  2014. u izdanju nakladničke kuće Alfa, pa će se danas ovdje nazočna djeca iz Osnovne škole kneza Mislava u pratnji učiteljica Davorke Strize, Alemke Carev Rodin, Mirjane Draženović Sokol i Milojke Vicetin, te Dječjeg vrtića Maginja s odgajateljicama Mirom Batić Marinović i Gitom Matulić moći pohvaliti kako su među prvima čuli najnovije bajke Igora Knižeka. – istaknula je u uvodnoj riječi ravnateljica GKK Renata Dobrić, uputivši ujedno autoru najiskrenije čestitke u povodu osvajanja prve nagrade na natječaju Mali Marulić 2014. za dramski tekst “Legenda o Vjetropirki”.
 
-Priče za djecu trebale bi imati jasno naznačenu granicu između dobra i zla. Kako sam i ja roditelj, počeo sam  pisati slikovnice kakve su se pisale nekad, kada se točno znalo što su prave vrijednosti. – rekao je Igor Knižek u uvodu.  
 
Nakon što je autor pročitao bajku, dječja pitanja pljuštala su sa svih strana: kada ste počeli pisati, o čemu najradije pišete, gdje pronalazite ideje, hoćete li napisati bajku o Kaštelima…Igor Knižek je s radošću odgovarao na dječja pitanja, istaknuvši naposlijetku kako će nakon ovako ugodnog druženja s kaštelanskom djecom morati napisati bajku čija će se radnja odvijati u Kaštelima, jer „s današnjeg susreta kući odlazi prepun inspiracije“.
 
U druženju s Igorom Knižekom i njegovim bajkama, sat vremena prošlo je u trenu. Odgovorivši najbrže na autorovo pitanje „Pet najdražih bajki i koje su njihove pouke?“, djevojčica Antonia Kovač iz 2C razreda osvojila je knjigu bajki „Moj pustolovni planet“ s autorovim potpisom.
 
Kao dar Igoru Knižeku, djeca 2C razreda OŠ kneza Mislava, pod vodstvom učiteljice Alemke Carev Rodin otpjevala su pjesmu „Lipe li su mlade Kaštelanke“, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje svih sudionika književnog susreta.
 
Tekst i slike: GKK