Početna Nekategorizirano I Donjeck bi majčici Rusiji

I Donjeck bi majčici Rusiji

353
UDIO

Proruski aktivisti koji su zauzeli upravne zgrade u Donjecku su proglasili nezavisnost i pozvali Rusiju da im pošalje mirovne vojne snage. Aktivisti su proglasili narodnu republiku Donjeck i najavili da će 11. svibnja održati referendum na kojem će se odlučivati da li će se Donjeck ili ne pripojiti Rusiji, piše CNN. 
Julija Timošenko pak kaže da je krenula u Donjeck zbog “akcija separatista”, a premijer ukrajinske prijelazne vlade Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da stoji iza zauzimanja vladinih zgrada u gradovima na istoku Ukrajine.
Ruski vojnik na Krimu ubio je časnika ukrajinske mornarice
CNN piše da je ruski vojnik u nedjelju ubio ukrajinskog mornaričkog časnika na Krimu. Tu je informaciju na svojoj stranici objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane. 
Ukrajinski časnik ubijen je navodno dok se spremao napustiti bazu na Krimu.  
Aktivisti upali u zgrade sigurnosnih službi na istoku Ukrajine
Proruski aktivisti upali su u ponedjeljak u zgrade sigurnosnih službi u gradovima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine. Policija je odgovorila tako što je blokirala ceste u Lugansk. Policija je također objavila da su nepoznati napadači ušli u zgradu u Lugansku u kojoj se čuva oružje i uzeli ga, piše BBC. 
Ukrajinski prijelazni predsjednik Oleksandr Turčinov je sazvao sastanak sigurnosnih službi. Tenzije na istoku Ukrajine traju već nekoliko tjedana točnije od referenduma na Krimu. 
U nedjelju su, podsjetimo, tisuće proruskih pristalica upale u vladinu zgradu u ukrajinskom Donjecku. Noseći transparente i zastave, vikali su: “Donjeck je od sada ruski grad”. 
 
IZVOR: 24SATA.HR