Početna Nekategorizirano Nadan Vidošević na slobodi

Nadan Vidošević na slobodi

963
UDIO

BIVŠI predsjednik HGK Nadan Vidošević, koji je posljednjih pet mjeseci proveo u istražnom zatvoru u Remetincu, danas je izašao na slobodu. Vidošević je iz Remetinca izašao nešto prije 13 sati, a ispred vrata kaznionice dočekao ga je odvjetnik Dražen Delač. Izlazeći iz zatvorskog kruga Vidošević je kazao da je sretan i uzbuđen te da jedva čeka vidjeti obitelj i prijatelje. Određena mu je mjera zabrane kontakta sa svjedocima.
 
U kratkoj izjavi novinarima nakon izlaska iz Remetinca, Vidošević je kazao da mu je teško reći kako se nakon pet mjeseci osjeća na slobodi, ali da mu je u svakom slučaju drago. Nije želio komentirati optužbe koje mu se stavljaju na teret, ističući da je sud jedino mjesto gdje se može braniti čast i ugled. Rekao da će se optužbe utvrđivati na sudu i da je sud jedino mjesto na kojem se one mogu poricati.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja Vidošević je kazao da je uvjeren kako će moći dokazati porijeklo svoje imovine. “To sam jedino siguran da mogu, a ovo sve drugo pustimo. Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti lavinu pokrenutu putem medija. Jedino se na sudu mogu iznositi svoji argumenti”, rekao je Vidošević.
 
Vidošević o umjetninama: Za to bi mi morali reći hvala!
 
Za vrijedne umjetnine te stare knjige za koje se tijekom istrage otkrilo da su u njegovu vlasništvu Vidošević je kazao da “nisu grijeh”. “To sve što mi govorite nije grijeh, za to bi mi morali reći hvala”, dodao je Vidošević.
 
Kazao je da će uz njega stati njegov odvjetnički tim i da se u teškim životnim situacijama uvijek nađe netko voljan pomoći. U zatvoru je, kako je ispričao, upoznao ljude vrijedne pažnje i zaključio da je obogatio svoje iskustvo.
 
“Kad ste na vrhu svi su vam prijatelji, kad se nađete na dnu otkrijete neke divne nove ljude koje niste poznavali. Koristim priliku pozdraviti ljude u Remetincu s jedne i druge strane brave jer sam s njima proveo neke lijepe trenutke”, poručio je Vidošević dodajući da se u zatvoru nije uspio sastati s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, također zatvorenim zbog korupcije, ali su si jednom mahnuli, otkrio je Vidošević.
 
“Nikom nije lijepo naći se u zatvoru, ali upoznate ljude, posvetite sebi, hodao sam dva sata dnevno – to nikad ne bih na slobodi, i osjećam se jako dobro u tom smislu”, rekao je. Novinarima je Vidošević kazao i kako je tijekom pet mjeseci provedenih u pritvoru izgubio 13 kilograma te kako jedva čeka da dođe kući i poljubi ženu i djecu.
 
“Vidi se da mu je teško, dobro se držao”
 
Jutros je iz Remetinca izašao zatvorenik koji je novinarima ispričao da je Vidoševiću bilo teško i da je drastično smršavio. “Nisam pričao s njim, on je pod istragom, a ja sam bio osuđen. Viđao sam ga iz sobe u šetnji. Nije bio sam u sobi, imao je cimera. Nas je šest, sedam. To je velika razlika. Jedino je Sanader sam. Vidi se da mu je teško, dobro se držao, smršavio je 20 kilograma, vidjet ćete”, izjavio je Jurica Grljač.
 
Uskok tražio produljenje pritvora
 
Kako je Vidošević ranije bio pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić izrekla mu je sigurnosnu mjeru zabrane kontaktiranja i uspostavljanja veze sa svjedocima koje Uskokovi istražitelji još nisu ispitali.
 
Sutkinja jučer nije prihvatila prijedlog Uskoka da se Vidoševiću istražni zatvor produlji za još dva mjeseca ističući da novi svjedoci koje je Uskok predložio u proširenju istrage nisu odlučni da bi na bilo koji način utjecali na postupak. Što se tiče preostalih desetak ranije predloženih svjedoka sutkinja je ustvrdila da su već trebali biti ispitani.
 
Nekadašnjeg čelnika HGK-a Uskok tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz te ustanove. Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru s Davorom Komeričkim i Zdenkom Peternel, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK.
 
Nekoliko puta proširivali istragu
 
Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida čiji su čelnici nedavno priznali Uskokove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne.
 
U najnovijem proširenju istrage, Uskok tereti Vidoševića da je HGK nabavljajući slike oštetio za još 265 tisuća kuna. Prema pisanju medija, Vidošević je osumnjičen i da je oštetio tvrtku Kraš koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230 tisuća kuna.
 
Osim Vidoševića, najnoviji krug Uskokove istrage je navodno obuhvatio i predsjednika Udruženja hrvatskih trgovaca umjetninama Damira Grubića, vlasnika galerije Grubić, te njegovu suprugu Jasnu Mrakovčić Grubić, koje se tereti da su uz Vidoševića iz HGK izvlačili novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.
 
U slučaju Kraš Uskok uz Vidoševića sumnjiči i njegovu savjetnicu za nekretnine Vesnu Rodić te potpredsjednicu Nadzornoga odbora Kraša Jadranku Ivčić, koje se brane sa slobode.
 
IZVOR: INDEX.HR