Početna Nekategorizirano Kaštel Sućurac: Mnoštvo vjernika molilo na Križnom putu

Kaštel Sućurac: Mnoštvo vjernika molilo na Križnom putu

358
UDIO

Mnoštvo vjernika iz župe sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, kao i ostalih vjernika iz cijelog kaštelanskog Dekanata, sudjelovalo je u subotu uoči Cvjetnice, na Križnom putu od svetišta Gospe na Hladi na sućuračkom groblju do starohrvatske crkvice Sv. Jurja na Putalju.

Križni put pod geslom: “S Isusom do izvora svoje vjere i hrvatskog identiteta” ove je godine po treći put organizirala župa Sv. Jurja, a križni put su predmolili predstavnici svih generacija vjernika: predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, prvopričesnici, krizmanici, majke, očevi, vjeroučitelji, učitelji i nastavnici, članovi župnih zajednica, ministranti, članovi župnih zborova, časne sestre i čitači, župni animatori i nogometaši župnog malonogometnog kluba, predstavnici gradskih vlasti, vatrogasci iz DVD-a Mladost te predstavnici branitelja, koji se ujedno brinu o crkvici sv. Jurja na Putalju, koju je davne 835. godine dao izgraditi knez Mislav.

Nakon uvodne riječi sućuračkog župnika dr. don Emanuela Petrova, vjernici su krenuli prema crkvici sv. Jurja, moleći se i promišljajući o Isusovoj patnji. Između pojedinih postaja izmoljeno je više desetica ružarija blažene Djevice Marije. Stigavši nakon dva i pol sata do starohrvatske crkvice Sv. Jurja, hodočasnici su svoje duše napunili Božjom riječi iz propovijedi, koju je na svetoj misi predvodio don Mladen Parlov, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

– Zajedno s Isusom krenuli smo danas na Križni put, prepoznavajući svoje životne križeve u svakoj postaji, vrativši se tako izvorima svoje vjere i mjesta, istom onom uskom stazom, kojom su u stara vremena hodali praoci Kaštela. Križni put je uvod u Veliki tjedan Muke Gospodnje i  uvod u najveća Otajstva našega spasenja, a mi smo se s  križem danas iz svoje svakodnevnice popeli na goru s koje pucaju prekrasni Božji vidici – na mjesto s kojega je čovjek spreman vinuti se u nebeske visine – na mjesto s kojega bi duša mogla poletjeti – istaknuo je don Mladen Parlov u nadahnutoj propovijedi.

Prepustivši se Božjoj riječi, te miru i tišini koja je u subotnje poslijepodne vladala padinama Kozjaka, vjernici su se s prvim kišnim kapima napunjenih duša i okrijepljenih srdaca u miru vratili kućama, kako bi se pripremili za Cvjetnicu.
 
IZVOR:Dalmacija News