Početna Nekategorizirano Kristijan Curavić i ronioci očistili podmorje Kaštel Sućurca

Kristijan Curavić i ronioci očistili podmorje Kaštel Sućurca

477
UDIO

Velikom akcijom čišćenja podmorja u Kaštel Sućurcu na Obali kralja Tomislava u subotu, 12. travnja, obilježeno je finale projekta Zajedno za naše čisto, plavo more.

Više od jedne tone otpada izronili su ronioci s morskog dna kako bi pokazali javnosti što se sve krije u morskim dubinama, a uz voditelja akcije Kristijana Curavića podržali su ih i ambasadori projekta voditelj Zlatan Zuhrić Zuhra, glumica Jagoda Kumrić i veliki broj okupljenih sugrađana.
 
Projekt koji je pokrenut u suradnji tvrtki Henkel i Konzum, Zajedno za naše čisto, plavo more ima za cilj upozoriti javnost na zagađenost Jadranskog mora i potaknuti građane da daju doprinos akcijama čišćenja morskog dna. Projekt humanitarnog karaktera okupio je tim od 16 ronioca predvođenih Kristijanom Curavićem, osnivačem i predsjednikom Udruge za očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta GUWAA.
Sama akcija čišćenja započela je u subotu 12. travnja u 9 sati, a u više od četiri sata izronili su više od jedne tone smeća.
 
-Drago mi je što su moju inicijativu prepoznale i podržale vodeće kompanije Henkel i Konzum i pridružile se ovoj akciji čišćenja podmorja u Kaštel Sućurcu. Kad je u pitanju podizanje ekološke svijesti i poticanje odgovornog ponašanja, može se još jako puno učiniti. Od postavljanja znakova zabrane bacanja otpada do kažnjavanja takvog ponašanja, istaknuo je Kristijan Curavić nakon višesatnog čišćenja mora.
 
U projektu Zajedno za naše čisto, plavo more kao i u samoj akciji na kaštelanskoj rivi, sudjelovali su i učenici eko-škola i polaznici eko-vrtića. Tako su na natječaju za najbolje eko projekte nagrade osvojili dječji vrtić iz Bakra, osnovna škola Jelsa, i srednja škola Gračac. Nagrade u vrijednosti od 5.000,00 kuna za provedbu tih projekata uručene su im na finalnom događaju u Kaštel Sućurcu.
 
– U skladu s društveno odgovornim poslovanjem i vrijednostima koje tvrtka Henkel njeguje, odlučili smo u suradnji s Konzumom podržati projekt s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja jadranskog podmorja. Želja nam je da se ovakve akcije čišćenja nastave i da uključe što veći broj građana jer je briga za okoliš naša zajednička briga i naša odgovornost, kazala je Miranda Mladin, marketing menadžer poslovnog sektora za pranje i čišćenje u domaćinstvu tvrtke Henkel.
 
Tvrtka Konzum također je dala potporu akciji čišćenja mora.
-Briga za okoliš jedna je od važnih odrednica društveno odgovornog poslovanja Konzuma. Stoga smo s velikim zadovoljstvom, s našim dugogodišnjim partnerom Henkelom, podržali ovaj hvalevrijedan projekt čišćenja jadranskog podmorja. Osvještavanje o brizi i očuvanju okoliša već od najranije dječje dobi iznimno je važno, stoga nas veseli doprinos najmlađih ovoj našoj ekološkoj inicijativi, izjavila je Nera Tomić, direktorica Sektora upravljanja kvalitetom i okolišem u Konzumu.
 
Kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić je također prisustvovao akciji koja se u subotu odvijala na sućuračkoj rivi.
– Podržavam sve akcije vezane za očuvanje okoliša, pogotovo one koje pridonose čistoći mora, jednom od najvažnijih prirodnih i gospodarskih resursa u Hrvatskoj. Zahvaljujem i organizatorima što se pokrenula akcija koja potencijalno može rezultirati ekološkim osvještavanjem svih generacija u očuvanju i zaštiti Jadranskog mora. Iznimno važan segment u cijeloj akciji je i faktor pokretanja i razvoja turizma u Kaštelima, i pozitivan utjecaj na faktor ribarstva zastupljenog na ovom području. Nadam se da će se ovakve akcije i nastaviti, da se povremeno utječe na javnost i da se podigne svijest o očuvanju okoliša na zajedničku korist cjelokupne zajednice, kazao je gradonačelnik Udovičić.
 
IZVOR:kastela.hr