Početna Nekategorizirano Napeto u Nauti Lamjanu

Napeto u Nauti Lamjanu

406
UDIO

Neslužbeno doznajemo da je četvero građana uhićeno nakon što su pokušali probiti policijski kordon na cesti koja vodi u Nauta Lamjanu. Navodno su policijskom maricom prevezeni u Zadar. Neki od njih u naguravanju su završili na podu, a Pavao Sudelić (82) novinarima se požalio da ga je jedan policijac udario.
– Kako ih nije sram tući starca. Je li to hrvatska policija koja ide na svoj narod? Štite kriminalce, a udaraju po ljudima koji samo hoće raditi – rekao je Sudelić koji je došao dati potporu radnicima Nauta Lamjane.
Mario Košta, sindikalni povjerenik Nuata Lamjane obratio se policiji i zamolio da iz marice pusti njihovih troje kolega koji su uhićeni.
– Pustite dvojicu kolega i suprugu našega kolege jer su to stariji ljudi. Može im pozliti jer imaju problema sa srcem i tlakom i čim to učinite mi ćemo napustiti prostor i nastavit ćemo se boriti pravnim sredstvima – rekao je Košta.
Rude predao papire i račun od oko 2 milijuna kuna 
Bivši stečajni upravitelj Ivan Rude, nakon što je predao dužnost novom stečajnom upravitelju, rekao je da je njegov posao završio i da je predao papire i račun od oko 2 milijuna kuna za plaće radnika.
– Ja sam i prije govorio da će država uspjeti uvesti novog stečajnog upravitelja i to se i dogodilo. Nisam zadovoljan načinom na koji je novi stečajni upravitelj razgovarao sa mnom pa sam otišao – rekao je Ivan Rude uz komentare radnika ”a što će biti s nama”. Odgovor na to radnici nisu dobili.
‘Policija je poslana na radnike gladne kruha’
Umjesto da gone one koji se bave kriminalom, policija ne dopušta radnicima da dođu na posao. Treba se obratiti Europskoj komisiji jer ugnjetavaju ljude koji žele raditi. Novi stečajni upravitelj želi likvidirati tvrtku i radna mjesta. Apelirali smo zbog smjene, podnijeli kaznenu prijavu protiv stečajne sutkinje. Umjesto da se postupa protiv kriminala, policija je poslana na radnike gladne kruha. Indikativno je da se 25. travnja održava ročište na kojem će biti osporeno potraživanje vjerovnika – rekao je Vedran Uranija.
Sindikalni povjerenik Naute Mario Košta pak kaže:
– Khan se tu postavlja da bi se povukla ta tužba u kojoj dug od 53 milijuna kuna ne bi bio priznat jer ne postoji. Da su samo jednog policajca od ovih 100 izdvojili da radi na kriminalu u Nauti, sve bi bilo riješeno. Ovaj novi stečajni upravitelj naziva nas majmunima i rekao je da je stečaj pokrenut da se rasproda imovina.
Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske pred policijskim kordonom je izjavio kako je  već 23 godine sindikalac i da ne pamti da je policija ljudima koji hoće raditi zapriječila dolazak na posao.
Ne zna se koliko je policijaca na terenu
Glasnogovornik zadarske policije novinarima je izjavio kako ne može sa sigurnosti reći koliko je uhićenih i je li bilo uporabe prekomjerne sile. Također, nije mogao potvrditi da je na terenu više od stotinu interventnih policajaca i koliki su troškovi pružanja asistencije novom stečajnom upravitelju Alainu Khanu koji je jutros od bivšeg Ivana Rude preuzeo upravljanje tvrtkom.
-Ne mogu komentirati kako je gospodin Khan jutros došao u brodogradilište – rekao je Elis Žodan odgovarajući na novinarsko pitanje da ga je policija gliserom dovela do brodogradilišta.
Stotinjak interventnih policajaca iz više dalmatinskih gradova iskrcalo se noćas oko dva sata u brodogradilište Nauta Lamjanu u Kalima na Ugljanu. Stigli su brodovima i opkolili škver. Radnici su nekoliko sati prije njihova dolaska otišli kućama. Više neće moći ući u brodogradilište. 
 
IZVOR: 24sata.hr