Početna Nekategorizirano Hrvat bi kupio Hypo Banku

Hrvat bi kupio Hypo Banku

515
UDIO

Milijarder Ivan Žilić, inače Hrvat iz BiH, želi kupiti Hypo banku, piše Österreich.at. Za nju nudi 2,7 milijarde eura i spreman je preuzeti sve njezine dugove. Zauzvrat je, u prvoj ponudi koju je dao ranije u travnju, tražio da mu austrijska vlada isplati 3 milijarde eura osiguranja.
– Za banku nudim 2,7 milijarde eura, ali sam fleksibilan sve dok ne “isplivaju” neki novi dugovi – kaže Žilić. Dodaje da želi kupiti cijelu baku te je odvojiti od njemačke banke BayernLB.
 
– Vjerujem da je Hypo banka zdrava, ali je moramo odvojiti od njemačke banke jer je jedino tako možemo postaviti na noge – kaže Žilić. 
Na pitanje kako može garantirati da banku neće povući u bankrot, Žilić kaže:
– Imate moju riječ. 
Austrijsko ministarstvo financija već ga je pozvalo na razgovor, ali Žilić smatra kako trebaju najprije razgovarati kod njega u Luksemburgu. 
Žilić (66), koji je rođen u Vareš Majdanu (BiH), “težak” je 24 milijarde eura. Nekad je radio u tvornici Ford u Njemačkoj te je početkom 1990. otkrio kako napraviti držače i nosače za dijelove automobila (kočnice, blatobrane, haube i slično) koji će biti toliko dobro spojeni da neće više biti šupljina pri spoju koje uzrokuju koroziju. Inspiraciju za svoj patent našao je u najobičnijoj svijeći, točnije u topljenju voska. Američki Ford kroz višegodišnju primjenu Žilićeva izuma uštedio je milijarde eura. Ford patent Žiliću nije platio pa ih je tužio. Nakon sudske bitke Žilić je pobijedio, a Ford mu je morao isplatiti novac.
 
IZVOR: 24sata.hr