Početna Nekategorizirano Tko zarađuje na dionicama

Tko zarađuje na dionicama

423
UDIO

Zastrašujućih 80 posto fond menadžera nisu u stanju pobijediti tržište, odnosno njihovi fondovi imaju manji prinos od cijelog tržišta. 
 
Zato je urednik rubrike investor magazina Forbesa, Matthew Schifrin, odlučio pronaći deset najboljih ulagača amatera i na temelju njihovog iskustva sastaviti ulagački priručnik koji će od svakog napraviti malog Warrena Buffetta iz susjedstva.
 
Temeljem istraživanja i razgovora s najuspješijim “malim Buffettima” Schifrin je sastavio listu 10 najvažnijih savjeta za svakog ulagača.
 
1. Koncentrirani portfolio može upaliti – Iako se svi zaklinju u diverzifikaciju ulaganja, mnogi investitori do uspjeha su došli uz vrlo mali broj dionica u koje su ulagali. Bolje je koncentrirati se u mali broj dionica u koje vjerujete nego se raširiti i time ugroziti prinos.
 
2. Kupujte dionice s malim udjelom duga na ukupnu imovinu – Idealno je ako je dug kompanije u koju ulažete manji od 50 posto vrijednosti imovine.
 
3. Nemojte se polakomiti za dividendom – To je zamka. Činjenica da tvrtka isplaćuje visoku dividendu ne znači nužno da je zdrava.
 
4. Ne prihvaćaj tvrtkine brojke kao neupitne – Vrijednost tvrtke posebno u goodwillu i brandu je vrlo upitna i ne smije se prihvaćati zdravo za gotovo.
 
5. Izbjegavaj dionice s pričom – Krajnje je nepreporučljivo ulagati u dionice na temelju glasina ili zato što tvrtka izbacuje na tržište gadget koji vam se sviđa. Brojke moraju imati prednost.
 
6. Držite se prodajne strategije – Kada jednom odredite na kojoj cjenovnoj razini ćete izaći iz dionice, držite se tog plana.
 
7. Potraži dionice koje su podcijenjene zbog privremenog posrtaja – Kada drugi prodaju zbog nekog iracionalnog razloga, treba kupovati jer dionica ima potencijal na dužu stazu.
 
8. Nemojte biti pohlepni – Mnogi čekaju da na dionici zarade nekoliko puta uloženu vrijednost. Treba prodati čim se ostvari zadovoljavajući prinos, a ne čekati da vas dionica vrati na početak ili još niže.
 
9. Tražite dionice s monopolom ili duopolom – To su tvrtke sa sigurnim tržištem jer je bilo kojem konkurentu preskupo ući u borbu s njima.
 
10. Izbjegavajte tvrtke s koje drugi shortaju – Ako ima ulagača koji se klade protiv vaše tvrtke samo je pitanje vremena kada će i vama postati poznato ono što oni znaju
IZVOR: business.hr