Početna Nekategorizirano Svijet na rubu cyber šoka

Svijet na rubu cyber šoka

375
UDIO

Svijet je na rubu cyber šoka ‘sličnom financijskoj krizi 2008’, navodi se u novoj studiji u kojoj su opisani glavni uzročnici potencijalnog ‘prekida’ interneta i koja poziva vlade i organizacije širom svijeta da uče iz iskustva stečenog tijekom kreditne krize.
 
Globalna osiguravateljska kompanija Zurich Insurance povukla je paralelu između problema hipotekarnih kredita na tržištu – što je rezultiralo globalnom financijskom krizom prije sedam godina – i potencijalnim problemima kod glavnih isporučitelja “cloud” usluga. Naime, posljedice bi u oba slučaja mogle biti jednako katastrofalne. 
 
“Samo zamislite kada bi veliki oblak (cloud) usluga imao svoj ‘Lehmanovski trenutak’, sa svačijim podacima koji bi tamo bili u petak, ali bi nestali u ponedjeljak”, navodi se izvješću švicarske osiguravateljske grupe koje je napisano u suradnji s Atlantic Council think tankom. 
 
Ako bi se taj scenarij kaskadno prenio do velikih logističkih isporučitelja usluga ili tvrtki koje se brinu o globalnoj infrastrukturi interneta, to bi moglo uvećati katastrofalni val koji bi se prenio i na “realnu ekonomiju na načine koje je teško razumjeti, modelirati ili predvidjeti unaprijed”, navodi se u izvješću. 
 
Problemi u Sjedinjenim Državama sa tzv. sub-prime hipotekarnim kreditima 2008. godine su doveli do bankovne krize koja se kasnije razvila u globalnu financijsku krizu, odnosno ti problemi doveli su do globalnog gospodarskog usporavanja. 
 
Trenutačna “međupovezana priroda interneta” dovodi do povećanja opasnosti od cyber rizika, što daje poticaj sličnoj vrsti scenarija. 
 
“Malo je ljudi koji istinski razumiju vlastita računala ili internet, ili cloud na koji se povezuju, baš kao što i tek nekolicina uistinu razumije financijski sustav u cjelini ili u dijelovima koji su najizravnije izloženi”, naveo je u priopćenju za javnost Axel Lehmann, glavni direktor za rizike u Zurich Insurance. 
 
Studija upozorava ljude da ne budu zavedeni činjenicom da je dosada “internet bio nevjerojatno elastičan (i općenito siguran) u posljednjih nekoliko desetljeća”. Kako sustav postaje sve složeniji i sve više povezan sa stvarnim životom, veći potresi koji mu prijete su – neizbježni. 
 
Sedam stotina i četrdeset milijuna podatkovnih datoteka su potencijalno bile izložene ili ukradene diljem svijeta u 2013. godini, što je ujedno bila i najgora godina po pitanju internet sigurnosti dosada, prema podacima dobivenim od organizacije Online Trust Alliance koja je citirana u izvješću u kojem se upozorava da će situacija u budućnosti postati još gora. 
 
“Dok oslanjanje našeg društva na internet eksponencijalno raste, naša kontrola nad njim raste samo linearno, ograničena zastarjelim državnim procedurama i neučinkovitim upravljanjem.” 
 
Jedan od glavnih prijedloga u izvješću podupire ideju koju je ranije iznio Microsoft, a sastoji se u tome da se upostavi G20+20 grupa, 20 vlada i 20 globalnih informacijskih i telekomunikacijskih tvrtki koji bi trebali zajednički raditi na tome da pronađu načine na koje bi osigurali održivu sigurnost interneta, 
 
 
IZVOR : Tehnoklik.hr/RT.com