Početna Nekategorizirano Bi li RH mogla nalikovat Kanadi malo više

Bi li RH mogla nalikovat Kanadi malo više

512
UDIO

U posljednjih pet godina Hrvatsku je napustilo oko 150.000 građana, mahom mladih ljudi. U potrazi za poslom osim u zemlje EU, mnogo je onih koji su otišli sve do Kanade.
Jedan od njih je i Darko Kovačević, 30-godišnjak rodom iz Slavonije, koji sada radi kao konzultant za Microsoftovu partner tvrtku Acrodex Inc. 
 
On je jedan dan rekao dosta je bilo, spakirao se i otišao put Toronta. 
 
 
”Radio sam u jednoj informatičkoj tvrtki u Zagrebu. Plaća mi nije rasla više od godinu dana, ali mi je zato rata kredita u švicarskim francima porasla čak za 40 posto! Otac je potom izgubio posao, mama je nezaposlena. Na mom tadašnjem poslu bilo je grozno, menadžment koji se dere na zaposlenike, podcjenjuje ih, viče, urla, smatra zaposlenike stokom. Bio sam vrlo nesretan dvije-tri godine prije odlaska”, ispričao je za Slobodnu Dalmaciju. 
 
Tamo je ugodno, cijene te, ima sve što treba
 
”U Kanadi sam u početku bio skeptičan zbog kulturnog šoka, ali danas sam vrlo sretan. Ovo je krasna država, ako si vrijedan, obrazovan i pametan, ovo je doista dobra zemlja za novi početak. Imam sve što mi treba, na poslu je ugodno, menadžment te cijeni, dobio sam nagradu za najboljeg zaposlenika tvrtke između 650 zaposlenih, a utrošio sam 50 posto snage u odnosu na to koliko sam se trudio u Zagrebu. U Hrvatskoj nikada nisam dobio nagradu ni pohvalu, ništa”, ističe taj “novi” Kanađanin, navodeći da je prosječna plaća u njegovu sektoru oko 5.000 dolara mjesečno neto, što je oko 25 tisuća kuna. No, to nije sve. 
 
Bonusi svaka tri mjeseca
 
”Svaka tri mjeseca dobivam i bonus u iznosu od 1.800 do 2.500 dolara. Bonus u studenom, zbog kraja fiskalne godine, bio mi je 2.500 dolara, a tvrtka nas je nagradila s još 1.000 dolara za uspješnu godinu! Svaki mjesec uštedim oko 700 dolara. I dalje plaćam stambeni kredit u Zagrebu, a novac šaljem i roditeljima”, kaže Darko. 
 
U Hrvatsku se ne misli vratiti. 
 
”Odlučio sam da se u Hrvatsku neću vratiti; kada bude vrijeme, prodat ću svoj stan u Zagrebu. Imam dobru plaću, više nego ugodan život, ljudi su super. Dolazit ću na more i kod roditelja jer smo jako vezani, ali Kanadu smatram novim domom”, ističe Kovačević. 
 
IZVOR: I.La./ Slobodna Dalmacija
UDIO
Prethodni članakKerry upozorava Rusiju
Sljedeći članakUpisi u vrtiće