Početna Nekategorizirano Kerry upozorava Rusiju

Kerry upozorava Rusiju

531
UDIO

AMERIČKI državni tajnik John Kerry upozorio je u četvrtak Rusiju da joj istječe vrijeme za ispunjavanje obveza iz Zajedničke ženevske izjave o smirivanju krize u Ukrajini, te zaprijetio dodatnim sankcijama koje će SAD uvesti ako Moskva hitno ne promijeni smjer svoje politike prema Ukrajini.
 
U neuobičajeno oštroj izjavi Kerry je optužio Rusiju da “nije povukla nijedan korak u pravom smjeru”, kako bi ispunila uvjete iz sporazuma koji je prošlog četvrtka u Ženevi postignut između Sjedinjenih Država, EU-a, Rusije i Ukrajine o mjerama koje trebaju dovesti do popuštanja napetosti.
 
“Prozor za promjenu smjera se zatvara”, rekao je Kerry novinarima u press sobi u State Departmentu istaknuvši da, ako ruski predsjednik Vladimir Putin hitno ne poduzme korake ka smirivanju krize, SAD neće imati izbora nego uvesti nove sankcije.
 
Američki državni tajnik optužio je ruske vlasti da se služe propagandom kako bi prikrile ciljeve svojih akcija u istočnoj Ukrajini – destabilizaciju te regije i potkopavanje ukrajinskih izbora koji bi se trebali održati idućeg mjeseca.
 
“U istočnoj Ukrajini odvija se pažljivo planirana i organizirana vojna operacija. Ako Rusija nastavi u tom smjeru, bit će to ne samo ozbiljna, nego i skupa greška”, poručio je Kerry.
 
Putin i Rusija suočavaju se sa izborom – ako izaberu put popuštanja napetosti svi će to pozdraviti, no ako to ne učine svijet će se pobrinuti da ruski gubici samo rastu, rekao je Kerry.
 
Oštra izjava američkog državnog tajnika uslijedila je ubrzo nakon što je Ministarstvo obrane SAD-a kritiziralo početak ruske vojne vježbe u blizini granice s Ukrajinom i pozvalo Moskvu da poduzme mjere za smanjenje, a ne povećanje napetosti.
 
IZVOR: index.hr